Maasland C 3061
Commandeurskade 46, 3155 AD te Maasland

Inleiding

BOERDERIJ 'Arendshoeve', omstreeks 1860 gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De onder aan de dijk gelegen boerderij is opgetrokken op een T-vormige plattegrond en heeft een aangebouwde achthoekige karnschuur. Het dwarshuis vertoont in de voorgevel kenmerken van het Neo-Classicisme. De boerderij heeft een zeldzaam inpandig melkhok waar melkbussen koel stonden alvorens de kaaskelder in te gaan.

Het bedrijfsgedeelte is in later tijd verlengd. De boerderij is op onderdelen gewijzigd.

Omschrijving

In L-vorm opgetrokken boerderij met een dwarsgeplaatst voorhuis onder zadeldak met zwart geglazuurde oudhollandse pannen, kroonlijst en decoratief gezaagde windveren (eikenbladeren). In het achterhuis een aan het dwarshuis evenwijdig gelegen, lagere woontravee onder een zadeldak met gesmoorde oudhollandse pannen en eenvoudige windveren. Het bedrijfsgedeelte heeft een schilddak met gesmoorde oudhollandse en rode verbeterde Hollandse pannen op het linker dakschild en Friese pannen op het rechter dakschild. Het voorhuis heeft een voorgevel gemetseld in rood/grauw staand verband en zijgevels in kruisverband. De extra woontravee is opgemetseld in gele IJsselsteen, het bedrijfsgedeelte in rood/grauwe handvormbaksteen, het nieuwe stalgedeelte in machinale steen. De boerderij is ter plaatse van het dwarshuis en over de hele zuidgevel voorzien van een gepleisterde plint.

De voorgevel heeft in de middenas een niet oorspronkelijke voordeur met bovenlicht, omlijst door pilasters met kroonlijst, geflankeerd door twee paar vensters, links hooggeplaatste vierruits vensters met glas-in-lood bovenlichten, rechts eenruits vensters met dito bovenlichten. Links bevinden zich twee kelderramen met luiken. In de noordgevel van het dwarshuis een vierruits venster met glas-in-lood, twee kelderramen met luiken onder anderhalfsteens strekken en in de top een vierruits venster onder een keperboog. Links het inpandige melkhok in een gepleisterde omlijsting met schijnvoegen, afgesloten door een hekwerk in decoratief lattenverband met in het cirkelsegment een radiale onderverdeling. Om de hoek bevindt zich een houten traliehek onder een T-venster. De noordelijke tuitgevel van het lage woongedeelte heeft op de begane grond een houten deur onder een drieruits bovenlicht, een venster met diefijzers, twee nieuwe deuren met daaraan gekoppeld een venster en op de verdieping een vierruits schuifvenster. De gevel is met vlechtingen afgewerkt.

De stal is voorzien van een bakgoot op klossen en heeft in het oudste gedeelte muurankers en vijf stalen elfruits rondboogramen met waaierroedeverdeling. Aan de achterzijde van de stal bevindt zich een nieuw opgemetselde staluitbreiding in lengterichting, waarin zich zes tweeruits ramen bevinden.

Aan de noordzijde van het bedrijfsgedeelte bevindt zich de houten karnschuur die door middel van een stenen doorgang verbonden is met de stal. De karnschuur is opgetrokken op een achtzijdig grondplan en wordt afgedekt met een ronde rieten kap bekroond door een roompan in de nok. De gevels zijn opgebouwd in gepotdekselde houten delen. In de achterzijde bevindt zich een eenvoudig venster en in de voorzijde een houten opgeklampte deur.

In de achtergevel van het bedrijfsgedeelte een enkele en een paar dubbele opgeklampte deuren.

In de rechter zijgevel (zuidgevel) van het dwarshuis bevinden zich in de top drie kleine T-vensters onder rollagen, waarvan de middelste keperboogvormig en de buitenste halfrond afgesloten zijn. In de eerste bouwlaag een nieuw kozijn. De zuidgevel van de extra woontravee in het achterhuis heeft twee schuifvensters en een houten deur onder een drieruits bovenlicht. In de top een hooiluik onder drieruits bovenlicht. De overkragende kap bezit eenvoudige windveren. De zuidgevel van de stal heeft twee dakkapellen met hooiluiken, vier vierruits ramen met diefijzers en een nieuw kozijn. In het nieuwe gedeelte vijf moderne stalramen en een opgeklampte deur.

Het interieur van het dwarshuis heeft nog gedeeltelijk de oorspronkelijke indeling met twee opkamers boven de kelder en afgetimmerde paneeldeuren. In het melkhok een lage bestrate ruimte waarop keuken- en kelderdeuren uitkomen. In de kaaskelder drijfbakken en plavuizen. De kappen van de woongedeelten hebben kruisende schenkelspanten. De zolder van het lager gelegen woonhuis heeft twee bedsteden, waarvan een met paneeldeuren en geheel blauw geschilderd. Tussen de bedsteden bevindt zich een kast. De constructie van de stalgebinten is oorspronkelijk. Ook de gruppen zijn aanwezig.

Waardering

Boerderij 'Arendshoeve' is van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden die gelegen zijn in de voor de streek karakteristieke hoofdvorm, de aanwezigheid van een inpandig melkhok en een karnschuur, de rijke detaillering en de in het interieur bewaard gebleven onderdelen.

De boerderij heeft ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het boerderijcomplex en vanwege de ruimtelijke, stilistische en functionele relatie met de nabijgelegen wagenschuur.

De boerderij heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de landschappelijke situering in het polderlandschap van Maasland. Hierbij is sprake van een bijzondere relatie met de nabijgelegen vergelijkbaar opgezette boerderij Commandeurskade 36.

Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Karnhuis

Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij