Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518171
Complexnummer
518169 - Arendshoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82910/73
Kadastrale aanduiding
Maasland C 3061
Bij Commandeurskade 46, 3155 AD te Maasland

Omschrijving

Inleiding

WAGENSCHUUR uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, behorende tot het boerderijcomplex 'Árendshoeve'. De schuur is in Ambachtelijk-traditionele trant gebouwd en ligt ten zuiden van de boerderij met de noklijn iets gedraaid ten opzichte van die van de stal. De ingang van de schuur bevindt zich aan het erf.

Omschrijving

Wagenschuur, opgetrokken in gele IJsselsteen op een rechthoekige plattegrond onder een met gesmoorde oudhollandse pannen gedekt overstekend zadeldak voorzien van windveren en eenvoudige goten op houten klossen. In de noordgevel (zijde erf) bevindt zich een groot kozijn met dubbele opening, waarvan de dubbele deuren zijn verdwenen. Rechts van deze inrijpoort een opgeklampte deur onder tweeruits bovenlicht. In het muurwerk bevindt zich ter hoogte van de balklaag een rij schootankers. In de zuidgevel een laaggeplaatst venster. De westelijke kopgevel heeft een hooiluik, de oostelijke kopgevel een klein vierkant venster.

Het interieur van de schuur bestaat uit een enkelvoudige ruimte afgesloten met een enkelvoudige balklaag waarboven een hooizolder.

Waardering

De wagenschuur is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een wagenschuur uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

De wagenschuur heeft ensemblewaarde als karakteristiek onderdeel van het boerderijcomplex 'Arendshoeve' en vanwege de historisch functioneel- ruimtelijke relatie met het hoofdgebouw.

De wagenschuur is gaaf in hoofdvorm.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518169. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Wagenschuur(M)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1875
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver