Ravenstein A 1365
Ravenstein A 1364
Landpoortstraat 2, 5371 AZ te Ravenstein
Landpoortstraat 4, 5371 AZ te Ravenstein
Landpoortstraat 6, 5371 AZ te Ravenstein

Inleiding

Voormalig HERENHUIS van burgemeester en bierbrouwer A.A.C.T. van Claarenbeek, gebouwd omstreeks 1885 in eclectische stijl. Het voor de oude kom van Ravenstein zeer brede en tevens vrij hoge pand is gelegen aan de rand van de kom van Ravenstein. De achtergelegen brouwerij is afgebroken. Tegenwoordig is het deels als woonhuis, deels als postkantoor in gebruik.

Omschrijving

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en een twee-en-een-halflaagse voorgevel van zeven vensterassen, waarachter een onregelmatig schilddak schuilgaat. De begane grond van de voorgevel is gepleisterd in blokverband. De verdiepingen zijn van elkaar gescheiden door zwaar aangezette gepleisterde cordonlijsten. Op de begane grond treft men vijf T-vensters aan, net als die op de eerste verdieping met gestucte geprofileerde omlijsting met kuif. Geheel rechts op de begane grond een vleugelpaneeldeur met vier gietijzeren deurroosters. De oorspronkelijke voordeur zat links van het midden: deze is uitgenomen en in de aldus ontstane portiek zijn recentelijk twee deuren geplaatst.

Op de eerste verdieping hebben alle vensters zesruits schuiframen. De daar boven liggende mezzanino telt zeven kleine tweelichts kantelramen. De gevel wordt afgesloten door een zware geprofileerde houten gootlijst op consoles tegen een gestuct fries. De bakstenen zijgevels zijn deels gepleisterd. Het huis heeft een hardstenen stoep.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-ecomomische ontwikkeling, namelijk de stichting van een burgemeesterswoning in het bestaande stedelijk weefsel, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woonhuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door het voornaam representatieve karakter zoals dat in de stijl en detaillering tot uiting komt. Het huis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid van een dergelijke representatieve burgemeesterswoning.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis Tegenwoordig postkantoor