Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518218
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Winkel; woonhuis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
4 december 2000
Kadaster deel/nr: 
82756/114
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Oss
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Ravenstein
X-Y coördinaat: 
173180 - 423076

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

WINKEL-WOONHUIS met MAGAZIJN, in sobere Art Nouveaustijl gebouwd omstreeks 1905, blijkens de inscriptie boven de winkelpui door G.J.L. (Louis) van Stekelenburg, molenaar en eigenaar van de stoommeelfabriek, gevestigd in de achtergelegen, van rijkswege beschermde molen 'De Raaf'. Het pand heeft gefunctioneerd als kruidenierswinkel met bovenwoning en naastgelegen magazijn met stalling. Het gebouw is gelegen aan de rand van de historische kom van Ravenstein.

Omschrijving

Het tweelaags hoofdgebouw onder samengesteld zadeldak, belegd met oud Hollandse pannen en voorzien van een dakkapel en goot op klossen, heeft een a-symmetrische voorgevel met aan de rechterzijde de winkel, bestaande uit een halfsteens risalerend deel met topgevel. De gevel is opgetrokken in baksteen, heeft een hoge gepleisterde plint en gepleisterde banden en blokken. Het winkelgedeelte heeft een in baksteen en hardsteen uitgevoerde pui met houten etalageruit, voorzien van bovenlichten met glas-in-lood.

Boven de ruit een walsijzeren latei met Nieuwe Kunst-decoraties.

Ook het smeedijzeren rooster van de deur naar de winkel, naast de etalage in een ondiep portiek gelegen, is voorzien van Nieuwe Kunst-ornamentiek. De winkel is onderkelderd. Het keldervenster is voorzien van diefijzers.

Het bredere tweelaags linkerdeel van de gevel bestaat uit twee vensterassen. Alle vensters zijn samengestelde schuifvensters. In de kopse gevel is naast een smal vensterlicht een paneeldeur met gedeeld bovenlicht opgenomen. De gevel is ter hoogte van de balklagen voorzien van smeedijzeren muurankers. Terugliggend in de rooilijn sluit op de linkerzijde op de gevel een tweelaags, beduidend lager bijgebouw aan, dat blijkens de opgeklampte vleugelpoort de functie van bedrijfsgebouw, mogelijk magazijn, heeft gehad. Ook hier is de gepleisterde plint tot manshoogte aangebracht.

waardering

Het winkel-woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van een combinatie van woning met verscheidene bedrijfsfuncties in het bestaande stedelijk weefsel, het is van belang vanwege de relatie met de achtergelegen molen en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het woon- en bedrijfshuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering Het winkel-woonhuis is van belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid van de combinatie van functies.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaLandpoortstraat125371 BTRavenstein

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisWinkelwoning

tweelaags woonhuis met winkel

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
RavensteinA1201

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Art Nouveauinvloeden

Art Nouveau-ornament

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19101910globaalvervaardiging