Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518224
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82913/144
Kadastrale aanduiding
Ravenstein A 1199
Ravenstein, Temidden van moestuinen

Omschrijving

Inleiding

Op de voormalige vestinggronden van bastion Utrecht te Ravenstein staat, temidden van enkele grote moestuinen en naast de R.K. begraafplaats, een klein neo-gotisch gedetailleerd gebouw dat vermoedelijk gefunctioneerd heeft als THEEHUISJE en OPSLAGPLAATS.

Het pand dateert uit omstreeks 1875.

Omschrijving

Het eenlaags gepleisterde en gebroken-wit geschilderde pand heeft een rechthoekige plattegrond en wordt afgedekt door een zadeldak met oud Hollandse pannen. In de noordelijke muur is een vleugelpoort onder spitsbogige toog aangebracht. De paneeldeuren hebben een vorktracering. In de zuidelijke wand is op overeenkomstige wijze een spitsbogig venster aangebracht.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de transformatie van vestingwerken in groene recreatiegebieden en tuinen en heeft typologisch belang voor de ontwikkeling van het theehuis. Het heeft architectuurhistorisch belang als element van tuinarchitectuur en vanwege de sobere maar evenwichtige neo-gotische detaillering. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering op oudere vestingwerken, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Een dergelijk theehuisje is zeldzaam.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Opslaggebouw
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden