Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518227
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82763/176
Kadastrale aanduiding
Ravenstein D 1978
Rondestraat 29 A, 5352 LJ te Deursen-Dennenburg

Omschrijving

Inleiding

Dit voormalig SCHOOLGEBOUW met op de eerste verdieping een ONDERWIJZERSWONING, daterend uit omstreeks 1900, is gelegen in de kom van Deursen in samenhang met de St. Antoniuskapel (rijksmonument) en de langgevelboerderij Rondestraat 25. Door de aanbouw van een garage tegen de noordelijke gevel is het gebouw ten dele aangetast. Tevens heeft de verbouwing tot woonhuis de vernieuwing van de kozijnen in de zuidelijke gevel tot gevolg gehad, alsmede het plaatsen van dakkapellen aan die zijde.

Omschrijving

Het anderhalflaags schooltje heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond. Het muurwerk bestaat uit baksteen met een gepleisterde plint, op de hoeken voorzien van lisenen. Ter versiering zijn strengpersstenen ingemetseld, alsmede waterlijst en dorpels in geglazuurde baksteen en smeedijzeren muurankers. De straatgevel heeft twee vensterassen. Alle vensters hebben vierruits openslaande vensters in gesneden kozijnen. Op de begane grond zijn deze voorzien van een gedeeld bovenlicht. Het afgewolfde zadeldak is belegd met kruispannen en wordt aan de straatzijde bekroond door een opengewerkt vierkant klokkentorentje onder tentdak met smeedijzeren windvaantje.

De kleine voortuin is afgezet met een smeedijzeren hekwerk.

Waardering

De school is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs in de negentiende eeuw. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl en de detaillering.

Het is waardevol vanwege de gaafheid van in- en exterieur en is een zeldzaam voorbeeld van school en onderwijzerswoning onder een dak.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Tegenwoordig woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Dorpsschool Tegenwoordig woonhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing
Geen specifieke trendomschrijving aanwezig