Ravenstein A 957
Walstraat 16, 5371 AM te Ravenstein

Inleiding

WOONHUIS in eclectische stijl uit omstreeks 1885, gesitueerd op de voormalige vestingwerken, binnen het van rijkswege beschermde stadsgezicht.

Omschrijving

Het vrij gelegen eenlaagse pand op rechthoekige plattegrond heeft een zadeldak, gedekt met oud Hollandse pannen. De doorstekende eindgevels zijn bedekt met geschubde leien in Maasdekking. De bakstenen voorgevel heeft een lage gepleisterde plint en vijf vensterassen. De T-schuifvensters hebben glas-in-lood bovenlichten en een gestucte, geprofileerde omlijsting met kuiven, terwijl de borstwering is voorzien van een gepleisterd veld.

Centraal is in een ondiep portiek een paneeldeur met bovenlicht, trekbel, gietijzeren rooster en brievenbus aangebracht. De zijgevels zijn uitgevoerd in handvorm baksteen, voorzien van smeedijzeren steekankers. Aan de zijde van de Walstraat is de gevel op de etage voorzien van een vierruits schuifvenster en op de begane grond van een smal licht met diefijzer. In de achtergevel wordt een opgeklampte deur met bovenlicht geflankeerd door een zesruiter en een T-schuifvenster. Tegen de gevel staat, naast de keuken, een naoorlogs toiletgebouwtje onder plat dak. De voor- en zijtuin is van de straat gescheiden door een smeedijzeren hekwerk met gietijzeren pijlpunten. Een poortje geeft toegang tot het tuinpad naar de voordeur.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de transformatie van vestingwerken en bijbehorend schootsveld in groene woongebieden en tuinen en heeft typologisch belang voor de ontwikkeling van het landelijke woonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de landelijke bouwtrant met eclectische motieven en ingetogen representativiteit. Het heeft een relatie met de groene en waterrijke omgeving van de getransformeerde vestinggronden. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering op oudere vestingwerken, verbonden met de ontwikkeling van de stad.