Ravenstein A 1722
Walstraat 18, 5371 AM te Ravenstein

Inleiding

Eenlaags WOONHUIS uit omstreeks 1850, met een aanbouw uit omstreeks 1880, gelegen op de voormalige vestingwerken, binnen het beschermde stadsgezicht Ravenstein.

Omschrijving

Het anderhalflaags pand op rechthoekige plattegrond wordt gedekt door een afgewolfd zadeldak, belegd met geglazuurde oud Hollandse pannen. De plint van de handvorm bakstenen gevels is zwart geschilderd. De voorgevel heeft vijf vensterassen. Centraal in de gevel is een kussenpaneeldeur opgenomen. Uit de afgezaagde smeedijzeren steekankers die in de voorgevel resteren kan men afleiden dat de balklaag in de tweede helft van de negentiende eeuw verhoogd is. Toen is ook aan de achterzijde een in plattegrond onregelmatig rechthoekige aanbouw onder lessenaarsdak opgetrokken. Onder deze aanbouw bevindt zich een ondiepe kelder met troggewelfjes.

In het interieur is onder meer van belang de centrale gang, met tegen de achtergevel een negentiende-eeuws tegeltableau, waarop een man en paard in een landschap zijn afgebeeld.

Waardering

Het woonhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de transformatie van vestingwerken en bijbehorend schootsveld in groene woongebieden en tuinen en heeft typologisch belang voor de ontwikkeling van het landelijke woonhuis. Het heeft architectuurhistorisch belang vanwege de landelijke bouwtrant met eclectische motieven en ingetogen representativiteit. Het heeft een relatie met de groene en waterrijke omgeving van de getransformeerde vestinggronden. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering op oudere vestingwerken, verbonden met de ontwikkeling van de stad.

1e helft 19e eeuw

Geen specifieke trendomschrijving aanwezig