Bierbrouwerij "de Gerstaar"

Oss
Ravenstein

Inleiding

De voormalige BROUWERIJ annex WOONHUIS 'De Gerstaar' dateert uit omstreeks 1900 en heeft neo-romaanse elementen. De eigenaar van de Gerstaar, L. van den Oever, woonde in het naast de brouwerij gelegen, van rijkswege uit beschermde patriciërshuis. De brouwerij fungeert tegenwoordig als woonhuis. Het gebouw is gelegen naast de Maasdijk.

Omschrijving

De eenlaags brouwerij ligt aan twee zijden ingesloten door bebouwing, heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond en een eenvoudige, in baksteen opgetrokken gevel onder zadeldak. De begane grond heeft centraal een via een tree bereikbare ingangspartij met boven een hardstenen latei een halfrond, met glas-in-lood gevuld bovenlicht. Daaronder is a-symmetrisch naast een tweedelig zijlicht een neogotische paneeldeur met vierpassen geplaatst: deze situatie wijkt af van de oorspronkelijke. Ter weerszijden van de ingangspartij zijn gekoppelde, smalle openslaande vensters onder gemetselde segmentbogen geplaatst. De raamindeling van het onderlicht is vereenvoudigd door de verwijdering van een regel. In de topgevel is een dergelijk venster aangebracht, ditmaal met de oorspronkelijke raamindeling.

De voormalige functie van het pand blijkt niet alleen uit de op de gevel in gepleisterde velden aangebrachte inscriptie "Bierbrouwerij" "De Gerstaar", maar ook de hoge kelderverdieping, waarvan de vier kelderlichten door diefijzers zijn beschermd. In de achtergevel zijn de lage, met vensters gedichte lichten van de voormalige moutzolder zichtbaar.

De voormalige brouwerij annex woonhuis is van algemeen belang.

Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de nijverheid en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de bierbrouwerij. Het is architectuurhistorisch van belang vanwege de stijl en de ornamentiek en als voorbeeld van een representatieve bedrijfsgevel met karakteristieke opschriften. Het gebouw is tevens van belang vanwege de gaafheid van het exterieur. Het is als relict van een kleine stedelijke bvrouwerij zeldzaam. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering nabij de vestingwallen, verbonden met de ontwikkeling van de stad.

JaWalstraat465371 AMRavenstein

Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieBierbrouwerij