Ravenstein C 148
Dieden, Maasdijk ongd

Inleiding

Te Dieden ligt aan de Maasdijk op het kruispunt met de Voorstraat, Achterstraat, Poelstraat en Rosmolenstraat een smeedijzeren SCHUTKOOI, die in de huidige vorm uit omstreeks 1915 dateert.

Omschrijving

De vierkante kooi, waarin loslopend vee tijdelijk werd verzameld, heeft een kunststenen vloer. De omheining bestaat uit een tiental profielijzeren stijlen, rondom verbonden door een vijftal ijzeren banden, door middel van bouten aan elkaar verbonden. In het zuidelijke hek is een poortje opgenomen. De slotplaat is nog aanwezig, een grendel ontbreekt.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de ontwikkeling van de landbouw, in het bijzonder de veeteelt, en het grondgebruik in de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarden, vanwege de relatie met het landschap en het dijktalud ter plaatse. Het is gaaf bewaard gebleven, typologisch en functioneel zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veldschuur Schutskooi. Er was in de tabel geen omschrijving voor.