Ravenstein A 1970
Tegen gevel nr. 3, St. Luciastraat 3, Lucia, Ravenstein

Inleiding

Voor de gevel van Sint Luciastraat 3 bevindt zich een VERDEEL- of SCHAKELKAST van de Provinciale Noordbrabantse Electriciteits Maatschappij, waarvan het ontwerp stamt uit omstreeks 1935.

Omschrijving

De groengeschilderde gietijzeren schakelkast is opgehangen aan twee staande, in de grond verankerde I-normaalprofielbalken. Aan de voorzijde een klep met slot, twee draaiknoppen en de in laagreliëf in het gietijzer aangebrachte letter K, gevat in de letter O (Odink-Koenerink, Haaksbergen, fabrikant van de kast).

Onder de kast drie invoer- of mantelbuizen.

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling, het getuigt van de elektrificatie van het Noordbrabantse platteland in de eerste helft van deze eeuw, het is typologisch van belang voor de ontwikkeling van de electrotechniek. Het object heeft ensemblewaarden als historisch straatmeubilair dat bijdraagt aan de visuele gaafheid van de stedelijke omgeving, met name het beschermde stadsgezicht. Het object is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf Schakelkast