Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518249
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82846/79
Kadastrale aanduiding
Dalfsen K 8583
Oosterstraat 8, 7721 CL te Dalfsen

Omschrijving

Inleiding

Het KLOOSTER van de zusters van het Heilig Hart is gebouwd in 1927 naar ontwerp van C. Hardeman. Op de verdieping is een kapel ingericht. Het pand staat in het centrum van Dalfsen. Om het pand geschikt te maken voor burgerbewoning is het interieur deels gewijzigd en is o.a.voorzetbeglazing geplaatst. De kapel is nog aanwezig. In de portiek bevindt zich de stichtingssteen met opschrift: " In Honorem Smi cordis Dni Nri J. Chri Me Posuit Ao Dni MCMXXVII Prid. Non Oct. Joes Galama Par. Sor Sup. Gen. Maria Josepha".

Aan de achterzijde is een nieuwe aanbouw (aan de bijkeuken) die voor de bescherming niet van belang is.

Omschrijving

Klooster opgetrokken in baksteen over twee bouwlagen vanaf een rechthoekige plattegrond onder met verbeterde hollandse pannen gedekt afgeknot schilddak met getimmerd overstek op klossen. Centraal in de voorgevel bevindt zich een spitsboogvormige portiek met de entree; een houten deur met zij- en bovenlicht. Aan weerszijden twee vensters, op de verdieping vijf vensters. De twee spitsboogvensters in de rechter gevelhoek behoren tot de kapel; in de rechter zijgevel op de verdieping eveneens vier spitsboogvensters, alle gevuld met -deels gekleurd- glas-in-lood en gezet in een iets terugliggend rechthoekig gevelvlak. De overige vensters in voor en zij-gevels zijn tweeruitsvensters onder bovenlicht met roedenverdeling en gekleurd glas. Alle vensters met gemetselde lekdorpel, de rechthoekige onder rechte strek.

In het dakvlak aan de straatzijde drie dakkapellen met roedenverdeling, de middelste met zadeldakje, de andere twee plat gedekt, alle met overstek en klossen. In de overige drie dakvlakken eveneens een dakkapel met plat dak. In de achtergevel een dubbele balkondeur met zij- en bovenlichten.

In het interieur is de oorspronkelijke indeling in grote lijn nog herkenbaar en detaillering als trappenhuis, deuren en omlijsting intact. De kapel is een rechthoekige ruimte; het getimmerde plafond met klassiek geprofileerde kooflijst.

Waardering

Klooster van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang:

-\tals huisvesting van een religieuze orde en als voorbeeld van een klooster uit het eerste kwart van de 20ste eeuw

-\tvanwege de gaafheid van het ex- en deels het interieur, met name van de kapel

-\tvanwege de zeldzaamheid van dit gebouwtype.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl Klooster

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1931
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Hardeman, C. ; Overijssel
architect / bouwkundige / constructeur