518271 - Hortus Botanicus
Amsterdam O 5271
Amsterdam O 3790
Amsterdam O 4362
Amsterdam, Hortus Botanicus, Hortusplantsoen 6A, Binnenstad

Inleiding

In 1877 over de zich in het midden versmallende Hortusvijver aangelegde vaste BRUG (met brugnummer 232). De ijzerconstructie is uitgevoerd door machinefabriek H. Dalhuizen te Kampen. De op + 1.18m NAP gelegde brug is bekend als de 'oostelijke Hortusbrug'.De brug is een onderdeel van het complex Hortus Botanicus

Omschrijving

Vaste ijzeren brug bestaande uit gebogen spanten met I-profiel op gemetselde landhoofden met natuurstenen afdekkingen. De brug wordt aan de buitenzijde afgesloten met een eenvoudig gietijzeren spijlenhek. Het hek draait met dubbele vleugels tussen stijlen met halfronde zijstukken. De bogen zijn door middel van verticale stijlen, kruislingse staven en haaks daarop staande S-vormige voluten met de onderliggende liggers verbonden. Het brugdek bestaat uit houten delen. De landhoofden hebben aan beide zijden nagenoeg rond uitgemetselde beëindigingen, bekroond door een zuilachtigornament waarop een vaas.

Waardering

Hortusbrug nr. 232 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hortus Botanicus en vanwege zijn decoratieve waarde voor de aanleg.

Daverman, J. ; Stad Amsterdam