518271 - Hortus Botanicus
Amsterdam O 3790
Amsterdam, Hortus Botanicus, Hortusplantsoen bij 2, Binnenstad

Inleiding

In 1877 over de zich versmallende Hortusvijver aan de westzijde aangelegde vaste BRUG (met brugnummer 233) ter verbinding van de Nieuwe Herengracht en de vroegere overtuin van de Hortus Botanicus. De brug, waarover het Dr. D.M. Sluyspad loopt, is ook bekend als 'westelijke Hortusbrug'. De brug maakt onderdeel uit van het complex Hortus Botanicus

Omschrijving

Vaste boogbrug bestaande uit spanten en bruglichaam op gemetselde landhoofden met gietijzeren balusterleuningen en een brugdek van klinkers. De leuningen zijn geplaatst tussen vierkante geprofileerde pijlers met triglief en een bolvorm als bekroning. De doorvaarthoogte is op + 0.76 m NAP.

Waardering

Hortusbrug van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex Hortus Botanicus en vanwege zijn decoratieve waarde voor de aanleg.