Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518281
Complexnummer
518277 - Artis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82909/52
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amsterdam O 5198
Bij Plantage Kerklaan 36, 1018 CZ te Amsterdam
Plantage Kerklaan 40, 1018 CZ te Amsterdam
Bij Plantage Kerklaan 38, 1018 CZ te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

DIERENVERBLIJF (22) bekend als het Minangkabauhuis, in 1916 gebouwd als onderkomen voor kleine hoefdieren, onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw is een navolging van de inheemse huizen in de Padangse bovenlanden van Sumatra. Het ligt in de oostelijke helft van het park ongeveer op de middenas.

Beschrijving Vrijstaande houten stal in vakwerkstructuur met voor de Padangstijl typerende in elkaar geschoven rieten daken met concave nokken. Om de uiterste punten van de daken zijn metalen konische beschermingbuizen aangebracht. Deze pirons beschermen de uiteinden van de gebruikte rietstengels. De concave nok is afgedekt met vorsten. In het midden een korte gemetselde schoorsteen. Overstekken bij de puntgevels met donker geschilderde houten lattenconstructie. Zijgevels met risalering overeenkomstig het overstek van het middendak. Vakwerkconstructie met wandpanelen. Aan de onderzijde zandlopervormige decoratie. Witgeschilderde vlakken; roodbruin geschilderde stijlen en regels en zwartgekleurde decoratie bij de zandlopermotieven. Aan beide zijgevels in het middenpaneel bevindt zich een uitgebreidere decoratie. Zowel aan de voorgevel als aan de achtergevel laat zich in het benedendeel een verdeling onderscheiden met vier donkere stijlen. Hiertussen witgeschilderde delen en roodbruin geschilderde verdere vakwerkindeling. Achtergevel met drie met zandlopermotief gedecoreerde schuifluiken. Uitkragende gedecoreerde lijst. Geveltop met roodbruin geschilderd beschot. Klein venster als hijsluik. Uitkraging met gedecoreerde lijst en verder beschot. Hijsbalk in donkere tint. Verder tweetal geschilderde florale decoraties. Aan de voorgevel een eenvoudige houten toegangsdeur. Opbouw en decoratie verder gelijk aan achtergevel.

Waardering

Dierenverblijf uit 1916 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518277. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Dierenverblijf(J2)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1916
1916
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Koloniale stijl
stijlzuiver