Amsterdam O 5198
Bij Plantage Kerklaan 36, 1018 CZ te Amsterdam
Plantage Kerklaan 40, 1018 CZ te Amsterdam
Bij Plantage Kerklaan 38, 1018 CZ te Amsterdam

Inleiding

In oorsprong als buitenhuis opgetrokken gebouw, naar de toenmalige eigenaar het Masmanhuisje genoemd. Vervolgens geïncorpereerd binnen het Artis-complex en omstreeks 1840 tot ronde VOLIERE (21)verbouwd. Het gebouw ligt op de oostelijke helft van het park ten zuiden van de middenas.

Omschrijving

De volière is met één bouwlaag opgetrokken op een samengesteld rechthoekig grondplan onder plat dak met eenvoudige gootlijst. Aan de NO-zijde een uitbouw onder tongewelf. In deze uitbouw een getoogd venster met roedenverdeling. Aan de drie ongelede zijden van het gebouw, alsmede aan de uitbouw bevinden zich ijzeren volièrekooien met bovenzijde in de vorm van een tongewelf. De vier armen staan middels andere volièrekooien met elkaar in verbinding.

Waardering

Volière van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de ermee verbonden ouder (bouw)geschiedenis..

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Volière(J)