Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518286
Complexnummer: 
518277 - Artis
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
15 april 2002
Kadaster deel/nr: 
18085/50
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
123175 - 486417

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een groep van in oorsprong vier aaneengeschakelde en grotendeels witgeschilderde MAGAZIJNEN en WERKPLAATSEN (9), onderdeel van het Artiscomplex. Het geheel is tussen 1875 en 1890 tot stand gekomen. Architect waren G.B. en A. Salm. Ontworpen in de chaletstijl. Op de stenen onderbouw is een houten opbouw met een imitatie-vakwerkconstructie aangebracht. De gebouwen liggen aan de Plantage Muidergracht, die de oostgrens van het Artiscomplex vormt

N.B. het vierde meest noordelijke gebouw is gesloopt.

Omschrijving

Plantage Muidergracht 32-34.

Aan het water van de Muidergracht gelegen witgeschilderd houten gebouw op rechthoekig grondplan. Het bestaat uit twee hoger opgetrokken hoekpaviljoens met twee bouwlagen en uit een middendeel met een enkele bouwlaag. De drie samenstellende elementen worden afgesloten door evenzoveel zadeldaken gedekt met rode pannen. Gevelvlakken van de begane grond tonen de vakwerkconstructie met gestucte panelen. Aan de zijde van het binnenterrein een drietal dubbele deuren. Rondom kruisvensters met bijzondere roedenverdeling in de bovenlichten. Boven de vensters uitkragende kroonlijsten of geknikte lijst als luifel met bewerkte houten windveren. Hieronder rijke ornamentering met gesneden houtwerk. Hoger gelegen geveldelen beschoten met aan de onderzijde decoratief bewerkte houten delen. Daken met overstek, makelaar en hanebalken. In het middendeel aan twee zijden een kleine opgetrokken onderbreking van de op consoles rustende gootlijst. Ook deze onderbreking heeft een hanebalk. Deuren, hoekverstevigingen en lijstwerk is lichtgroen geschilderd. Aan de zijde van de Muidergracht bevinden zich latere aanbouwen.

Plantage Muidergracht 36-38

Aan het water van de Muidergracht gelegen witgeschilderd houten gebouw op rechthoekig grondplan. Het bestaat uit een midden- en twee hoekpaviljoens. Twee vleugels verbinden de paviljoens. Donkere plint waarboven de vakwerkconstructie. Groengeschilderde houten toegangsdeuren en dubbel hijsluik. Boven deuren en sommige vensters de eerder vermelde uitkragende kroonlijsten en geknikte lijst als luifel met bewerkte houten windveren. Hieronder rijke ornamentering met gesneden houtwerk. Verder aan weerszijden van de deuren smalle vensters met vierkant bovenlicht. In de vleugels series gekoppelde smalle vensters onder de uitkragende gootlijst op consoles. Bovenzijde van de gevelvlakken beschoten met aan de onderzijde decoratief bewerkte delen. Dakoverstek met haneblak.

Plantage Muidergracht 40

Aan het water van de Plantage Muidergracht gelegen witgeschilderd houten gebouw op rechthoekig grondplan. Het bestaat uit een hoekpaviljoen en een lagere vleugel. Hoekpaviljoen onder zadeldak met pannen. Lagere vleugel heeft aan de zijde van de gracht een verbreding. Lagere deel gedekt met een afgeknot schilddak met pannen. Aan de NO-zijde van de lagere vleugel en op de overgang van vleugel en hoekpaviljoen verder nog een kleinere aanbouw. Stenen onderbouw waarop de witgeschilderde vakwerkconstructie. Kruisvensters met bijzondere roedenverdeling in de bovenlichten. Bepaald stijl- en regelwerk van de vakwerkconstructie heeft gebiljoende kanten. Bovenzijde van de gevelvlakken heeft beschot met aan de onderzijde decoratief bewerkte delen. Gootlijst op consoles. Aan de gevels van het hoekpaviljoen vensters met kroonlijsten en geknikte lijsten als luifels. Aan deze zijde tevens geveltoppen met overstek, hanebalk en makelaar als bij de Plantage Muidergracht 32-34. Groengeschilderde versteviging van de hoeken en verder lijstwerk.

Plantage Muidergracht 40-A

Aan het water van de Plantage Muidergracht gelegen gebouw op rechthoekig grondplan en bestaande uit een middenpaviljoen, twee hoekpaviljoens en tussenliggende vleugels. Grotendeels beschoten gevelvlakken. Onderzijde van de gevels aan de zijde van het binnenterrein zijn groengeschilderd. De paviljoens hebben dubbele deuren en dubbele hijsluiken. Hierboven een geknikte luifel en aan weerszijden smalle vensters. De afsluitingen van de gevelopeningen zijn eveneens groengeschilderd. Houten beschot met aan de onderzijde decoratief bewerkte delen. Opeenvolgende lichte togingen bij de overgang van het beschot van het benedendeel naar het bovendeel van de gevel aan de zijde van het binnenterrein. Verder aaneengesloten serie vensters aan de zijde van de gracht. Dakoverstekken met consoles, gootlijsten en hanebalken met gesneden houten ornamenten in de hoeken.

Waardering

Serie magazijnen en werkplaatsen uit 1875-1890 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex, vanwege het architectuurhistorisch belang en als voorbeeld van verzorgde decoratieve vormgeving.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPlantage Muidergracht321018 TWBinnenstadAmsterdam
NeePlantage Muidergracht341018 TWBinnenstadAmsterdam
NeePlantage Muidergracht361018 TWBinnenstadAmsterdam
NeePlantage Muidergracht381018 TWBinnenstadAmsterdam
NeePlantage Muidergracht401018 TWBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieBoerderijen, molens en bedrijvenIndustrieWerkplaats
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenOpslagOpslaggebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamO1773
AmsterdamO2876
AmsterdamO731

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Chalet-stijlinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18751890globaalvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Salm, G.B. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Salm, A. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur