Amsterdam O 5198
Bij Plantage Kerklaan 36, 1018 CZ te Amsterdam
Plantage Kerklaan 40, 1018 CZ te Amsterdam
Bij Plantage Kerklaan 38, 1018 CZ te Amsterdam

Inleiding

Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen tegenwoordig DIERENVERBLIJF(19), het zogenaamde 'oude broedmachinehuis/duivenhuis', onderdeel van het Artiscomplex. Het gebouw ligt op de oostelijke helft van het park ten zuiden van de middenas. Het gebouw dateert grotendeels van voor 1850 en maakt deel uit van de oorspronkelijke bebouwing in de Plantage, voordat Artis zich in deze buurt vestigde. In 1863 als onderkomen voor sier- en postduiven bij de dierentuin gevoegd.

Omschrijving

Hoog opgetrokken bouwdeel onder zadeldak met pannen. Houten overstek met windveer. De gevels zijn voorzien van ruw pleisterwerk. Toegangspartij in witgeschilderd houten kader met hoog drievoudig bovenlicht onder lijst. Verder een enkel venster en halfrond stalraam.

Waardering

Dierenverblijf van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de eraan verbonden oudere (bouw)geschiedenis.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Dierenverblijf(J2)