Amsterdam O 5198
Bij Plantage Kerklaan 36, 1018 CZ te Amsterdam

Inleiding

VOLIERE (24), de zogenaamde 'uilenruïne', onderdeel van het Artiscomplex. De volière ligt op de oostelijke helft van het park ten noorden van de middenas. Het bouwwerk is in 1921 door dr. A.F.J.Portielje ontworpen. Vermoedelijk heeft Portielje gebruik gemaakt van bouwresten van het voormalige Brabantse kasteel Brederode.

Omschrijving

Vrijstaand op sleutelgatvormige plattegrond opgetrokken romantische ruïne. Nagebouwde muur- en torenrestanten waarin nissen als verblijfplaats voor de vogels. Aan de achterzijde bevindt zich een aangrenzende vijver als verwijzing naar een slotgracht.

Waardering

Volière uit 1921 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex en vanwege de oudere bouwmaterialen.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Volière(J) De zogenaamde uilenruïne

Portielje, A.F.J. ; Stad Amsterdam