Amsterdam O 5198
Bij Plantage Kerklaan 36, 1018 CZ te Amsterdam
Plantage Kerklaan 40, 1018 CZ te Amsterdam
Bij Plantage Kerklaan 38, 1018 CZ te Amsterdam

Inleiding

Een in 1872 tot stand gekomen FAZANTERIE (20), ook 'Oude Kweek' genoemd ter onderscheiding van de naastgelegen en vrijwel gelijkvormige 'Nieuwe Kweek' uit 1888, onderdeel van het Artis-complex. De fazanterie ligt in de oostelijke helft van de tuin, ten zuiden van de middenas.

Omschrijving

Dierenverblijf op langgerekt U-vormig grondplan met lage bebouwing aan weerszijden van een smalle met gaas gedekte tussengang. Bebouwing onder plat dak. Witgeschilderde gevels met rozetten en platte ornamenten. Lange zijde heeft zes traveeën met brede en licht getoogde poorten waarin toegang tot nachtverblijf. De poorten zijn grotendeels gedicht met beschot waarin kleinere toegangen. De korte gevel aan de zuidzijde heeft vier traveeën. Tot de grenzen van het perk aan de lange zijde zes kooien met gaas op stenen voet. Aan de korte zijde vier van dergelijke kooien. De korte zijde aan de noordzijde heeft de eenvoudige toegang tot de smalle tussengang voor de dierverzorgers. Aan deze gang onder het platte dak gelegen ondiepe kooien met toegang in het hek voor de verzorgers en met getoogde toegang tot de nachtverblijven.

Fazanterie uit 1872 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Fazantenpark