Inleiding

Uit het laatste kwart van de 19de eeuw daterend DIERENVERBLIJF (18) in oorsprong bestemd als moeflonstal onderdeel van het Artis-complex. De stal ligt nagenoeg op de grens tussen de westelijke en oostelijke helft van de aanleg ten zuiden van de middenas.

Omschrijving

Het bakstenen verblijf bestaat uit één bouwlaag op rechthoekig grondplan en heeft een zadeldak met bitumineuze dekking. Witgeschilderde windveer met accolades. Aan alle zijden een overstek op geprofileerde korbelen. Dakschilden hebben afwatering met zinken goten. Gepleisterde gevels. Korte zijden met licht getoogde toegang in kader van in pleisterwerk geïmiteerde ruw behakte blokken. Verder een rechthoekige blinde cassette en klein rond venster in eveneens rond en gebosseerd kader. Beide vensteropeningen alsmede een toegang aan de korte zijde zijn gedicht. Aan de west- en oostzijde lange gevel met in het midden een halfrond getoogde toegang in kader; aan weerszijden lagere toegang in kader. Eveneens gerusticeerd laaggelegen geveldeel. Aan de lange gevels verder grote metalen ruiven.

Waardering

Dierenverblijf uit het laatste kwart van de 19de eeuw van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex.

JaPlantage Kerklaan361018 CZBijAmsterdam
NeePlantage Kerklaan401018 CZAmsterdam