Amsterdam O 5198
Bij Plantage Kerklaan 36, 1018 CZ te Amsterdam
Plantage Kerklaan 40, 1018 CZ te Amsterdam
Bij Plantage Kerklaan 38, 1018 CZ te Amsterdam

Inleiding

Op een samengesteld rechthoekig grondplan tot stand gekomen DIERENVERBLIJF(17)uit ca. 1930, de zogenaamde 'stal voor de Indische antilopen', onderdeel van het Artis-complex. De stal ligt op de westelijke helft van het park, ten zuiden van de middenas.

Omschrijving

Het kleine middendeel is hoger opgetrokken en risaleert ten opzichte van de twee kleinere zijvleugels. Geheel onder zadeldaken met bitumineuze dekking. Kleine overstek op gordingkoppen. Afwatering middels mastgoten en regenpijpen. Gemetselde vertandingen op de hoeken. Gevels op witgepleisterde plint en opgebouwd uit baksteen in klezoorverband. In de zijgevels kleine ruitvormige vensters in omlopende laag koppen en met ijzeren geleding. Eenvoudige toegangsdeur onder strek in de voorgevel van de zijvleugels. In de voorgevel van het middendeel een soortgelijke toegangsdeur waarboven vijfzijdig venster met koppenlaag en traliewerk.

Dierenverblijf van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Dierenverblijf (J) Dierenverblijf(J2)