518301 - Binnengasthuiscomplex
Amsterdam G 8199
Kloveniersburgwal 84 D, 1012 CZ te Amsterdam
Kloveniersburgwal 84 E, 1012 CZ te Amsterdam
Kloveniersburgwal 84 F, 1012 CZ te Amsterdam
Kloveniersburgwal 84 G, 1012 CZ te Amsterdam

Inleiding

Aan de oostzijde van het Binnengasthuiscomplex in 1881 tot stand gekomen gebouw voor 'Model Apotheek en Laboratorium der Gezondheidsleer' naar een ontwerp in Neo-Renaissance van vermoedelijk W.H. Springer in opdracht van de regenten van het Binnen- en Buitengasthuis. Het pand maakt deel uit van het complex Binnengasthuis.

N.B. Gelijkstraats bevond zich de model-apotheek, een farmaceutisch laboratorium en een kamer voor de professor; op de eerste verdieping enkele laboratoria; op de tweede verdieping drie instrumentenkamers en een woning voor de conciërge. Recent verbouwd tot woonappartementen.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan gerealiseerd apotheek- en laboratoriumgebouw opgetrokken uit een roodkleurige baksteen op een hardstenen basement. Het gebouw bestaat uit souterrain, bel-etage en twee verdiepingen onder een zadeldak. Het pand is vijf traveeën breed. Segmentboogvormige vensteropeningen in het souterrain met verdiept geplaatste ramen achter traliewerk van gaas. Rondboogvormige entree in middelste travee gevat in aedicula. Dubbele panelendeur. Boven de Ionische halfzuilen fries met daarop de letters: LABORATORIUM VOOR ARTSENIJBEREIDKUNDE. Onder het fronton een spaarveld met daarin geplaatst een cirkelvormig wapen. Het fronton bevindt zich precies boven de cordonband welke de overgang naar de eerste verdieping markeert. Bel-etage verder voorzien van verdiept geplaatste ramen in rechthoekige vensteropeningen. Bel-etage wordt afgesloten door een tegelfries met een ruitvormig patroon. Aan weerszijden van de bel-etage een pilaster op hardstenen sokkels.

De twee bovenverdiepingen met aan weerszijden sterk uitkragende pilasters op consoles. Rechthoekige vensteropeningen, op de eerste verdieping voorzien van boognissen met tegelmozaïek. Middelste venster tweede verdieping geplaatst tussen pilasters. De pilasters rusten op een breed uitkragende gepleisterde onderdorpel, op zijn beurt weer gedragen door twee sierconsoles. De gekorniste kroonlijst wordt gedragen door de hierboven vermelde pilasters. Onder de kroonlijst een mozaïekfries. De middelste travee wordt bekroond door een dakkapel met ingezwenkte top. Boven de rondboogvormige vensteropening met verdiept geplaatst raam waarboven boognis met mozaïek decoratief smeedijzeren hijsbalk.

Alle pilasters voorzien van speklagen. Vensters voorzien van hardstenen onderdorpels en gepleisterde hoek-, aanzet- en sluitstenen. Twee muurankers van decoratief ijzeren smeedwerk tussen eerste en tweede verdieping.

Waardering

Voormalig modelapotheek en laboratorium van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde alsmede van typologische waarde. Bovendien van belang als onderdeel van het Binnengasthuiscomplex.

Nee Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Laboratorium Openbare school Voor gezondheidsleer
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Laboratorium Openbare school Modelapotheek

Springer, W. ; Stad Amsterdam
Vermoedelijk