518301 - Binnengasthuiscomplex
Amsterdam G 8199
Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ te Amsterdam
Kloveniersburgwal 88, 1012 CZ te Amsterdam

Inleiding

Aan de oostzijde van het vm. Binnengasthuisterrein aan de Kloveniersburgwal gelegen in 1908-09 tot stand gekomen KEUKENGEBOUW en ZUSTERHUIS naar ontwerp in een op Berlage geïnspireerde stijl. De architect is onbekend maar de bestektekeningen zijn gemaakt door de toenmalige dienst der Publieke Werken. Het pand maakt deel uit van het complex Binnengasthuis.

N.B. Omdat voor de keuken alleen de ruimten op de begane grond gebruikt konden worden en men het gebouw aan de zijde van de Kloveniersburgwal niet veel lager wilde maken dan de aanpalende apotheekgebouwen, werden hier een eerste en tweede verdieping aangebracht met 14 éénpersoonkamers kamers voor verpleegsters. Het voorste stuk van het gebouw is daarom ondiep, omdat de erachter gelegen keuken bovenlicht moest hebben. Op de begane grond van het voorste deel bevond zich de slagerij, het groentewaslokaal en een magazijn.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond tot stand gekomen keukengebouw onder een samenstel van schilddaken. Gevel Kloveniersburgwal gebouwd op een hardstenen basement. De gevel is acht vensterassen breed. De middenpartij is asymmetrisch in de gevel geplaatst en wel in de vierde travee van links. De ingangstravee wordt afgesloten door een ingezwenkte topgevel voorzien van een hardstenen decoratieve rand, een decoratief uitgevoerd ijzeren hijsbalk en allerlei decoratief metselwerk. Verdiept geplaatste entree onder een rondlopend fries van hardsteen. Bovenlicht en aan weerszijden twee zijlichten. Boven de ingang een verdiept tegelfries met daarin ANNO 1908. Rondboogvormige vensters met schuiframen en drieruits bovenlichten op de begane grond. Eerste verdieping met rechthoekige vensteropeningen. Boven elk venster een tandfries. Tweede verdieping met getoogde vensteropeningen voorzien van schuiframen met drieruits bovenlichten. Overkragende hardstenen gootlijst doorbroken door op regelmatige afstand van elkaar geplaatste sierconsoles met een hardstenen bekroning. Op de hoeken en aan weerszijden van de geveltop van de ingangstravee een decoratieve vergaarbak van hardsteen.

Achtergevel aan rechterzijde twee bouwlagen hoog en gedekt door een tentdak waarop een forse dakkapel is geplaatst. Overstekende gootlijst. Boven de keuken (links) een doorlopende reeks dakkapellen bij wijze van bovenlicht. Op de begane grond een gelerij bestaande uit een lessenaarsdak op smeedijzeren kolommen. Rechthoekige vensteropeningen voorzien van traliewerk. Binnenzijde voorzien van in het zicht gelaten ijzeren spanten.

Waardering

In oorsprong keukengebouw met zusterhuis met nog in gave vorm aanwezige ijzeren spanten aan Kloveniersburgwal van algemeen belang vanwege cultuur- historische en architectuurhistorische waarde alsmede van belang als onderdeel van het Binnengasthuiscomplex.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Restaurant Keukengebouw behorend bij vm. zieknhuiscomplex

Rationalisme

Onbekend ; Stad Amsterdam