518301 - Binnengasthuiscomplex
Amsterdam G 8201
Binnengasthuisstraat 9, 1012 ZA te Amsterdam

Inleiding

In 1913-14 aan de noordzijde van het vm. Binnengasthuisterrein opgetrokken ADMINISTRATIEGEBOUW naar een ontwerp van J.M. van der Mey in Vroeg Amsterdamse School-stijl in opdracht van het bestuur van het Binnengasthuis.

N.B. In oorsprong bestond het bouwwerk uit een noordelijk gelegen bouwdeel, het Administratiegebouw, en een zuidelijk gelegen bouwdeel, de Kinderkliniek, met op het scharnierpunt van deze twee vleugels een trappehuis. De Kinderkliniek werd echter in het voorjaar van 1991 in opdracht van de Universiteit van Amsterdam gesloopt. In de plaats daarvan verrees nieuwbouw.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan tot stand gekomen bakstenen bouwwerk bestaande uit drie bouwlagen en onder een schilddak met zwarte pannen. Gevel Grimburgwal. Het schilddak zit deels verscholen achter een borstwering. De middelste drie vensterassen worden afgesloten door een top met een sculptuur van een zuigeling waarboven de inscriptie SPQA. Rechthoekige vensters. De twee buitenste en afgeschuinde traveeën hebben slechts twee bouwlagen met bovenliggend (thans overdekt) balkon en zijn enigszins teruggezet. De vensters staan dicht bij elkaar en zijn regelmatig geplaatst. De gevel is verder voorzien van gekanteld en ander decoratief metselwerk en de toepassing van eveneens decoratief aangebrachte lichtkleurige steen.

De entree aan de korte gevel aan de Binnengasthuisstraat heeft een uit hout gesneden toegangsdeur met een daarboven geplaatst uitkragend en onderverdeeld bovenlicht aan de bovenzijde voorzien van een hardstenen fronton. Ook hier het gebruik van decoratief metselwerk. Dit geld ook voor de andere korte gevelzijde.

Achterzijde is deels vernieuwd (links). Aan de rechterzijde een teruggeplaatst bouwdeel onder een plat dak. Het risalerende en deels vernieuwde bouwdeel toont een afgeronde hoek. In de afgeronde hoek per twee en per drie gekoppelde vensters met glas-in-lood bovenlichten.

Waardering

Voormalig administratiegebouw van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde vanwege zijn plaats in het ouevre van Van der Mey. Tevens van belang als onderdeel van het complex Binnengasthuis.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Administratiegebouw Behorende bij vm. ziekenhuiscomplex

Mey, J.M. van der ; Stad Amsterdam