518311 - Krasnapolsky
Amsterdam G 8570
Dam 9, 1012 JS te Amsterdam

Inleiding

Een in 1883 opgetrokken hotel-café-restaurant naar ontwerp van J.F. Henkenhaf en F. Ebert, deel uitmakend van het complex Hotel Krasnapolsky. Rechts een in 1879-'80 naar ontwerp van G.B. Salm gebouwde ingangspartij tot de achter gelegen Wintertuin. In 1884 is het oorspronkelijk vier traveeën brede gebouw aan de linkerzijde tot vijf verbreed, waarbij de ingangspartij van Salm gekopieerd is.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond gebouwd pand, opgetrokken in gele baksteen en bestaande uit een uit voornamelijk natuursteen opgetrokken begane grond, drie verdiepingen afgesloten door een kroonlijst. De stijle kap aan de voorzijde is een recente wijziging, daarachter een schilddak. Het pand is, inclusief de toegangspartij van Salm zes traveeën breed met het architectonische accent op de beide ingangspartijen. De begane grond is voorzien van roodkleurig bandwerk op lisenen en een roodkleurige cordonlijst als markering naar eerste verdieping. De twee enigszins schuin naar achter geknikte buitenste traveeën - de linker is slechts één travee diep; de rechter betreft de ingangspassage van Salm - zijn voorzien van rondboogvormige openingen met leeuwenkoppen als sluitsteen gedragen door Ionische zuilen van graniet. Tussen de grote openslaande boogvensters met houten panelen op straatniveau eveneens granieten zuilen (het tweede venster van rechts is thans de ingang vanaf de Warmoesstraat). De zuilen staan op natuurstenen sokkels. De spaarvelden tussen de bogen zijn opgevuld met gestuct lofwerk. De twee buitenste traveeën worden verticaal gemarkeerd door lisenen voorzien van banden en blokken. Op de twee bovenste verdiepingen zijn ze gecannelleerd. Bij de ingangspassage bevindt zich in de rechter liseen, ter hoogte van de begane grond, een blok waar in (slecht leesbare) karmozijnrode letters is geschilderd: Maatsch. tot Expl. v/d Ondern. Krasnapolsky. Op de eerste verdieping banden van siermetselwerk. Op alle door cordonlijsten horizontaal onderverdeelde verdiepingen rechthoekige vensteropeningen met natuurstenen omlijstingen. Boven de straatverdieping bestaat de gevel uit gladgeperste gele baksteen. Op eerste verdieping in de buitenste traveeën rond balkon met ijzeren balustrade. Tussengelegen fenêtres à terres voorzien van natuurstenen fronton en aan de onderzijde van een natuurstenen balustrade met candelaberzuiltjes. Tussen de frontons smeedijzeren sierankers. In de twee buitenste traveeën op de tweede verdieping gekoppelde vensters met rondboogvormige bovenlichten. Interieur Witte Zaal: In de wandbetimmering boven de houten crème- en goudkleurig geschilderde lambrisering geschilderde landschappen en Rijngezichten op linnen van A. Graux. Schoorsteenmantels voorzien van spiegels tussen hermen en kariatiden. In de wandbetimmering een klok. Glas-in-lood vensters als afsluitende wand.

Waardering

Hotel-café-restaurant aan de Warmoesstraat met rechts gelegen ingangspassage naar Wintertuin is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Verder van belang vanwege het interieur. Tot slot van belang als onderdeel van het complex Krasnapolsky.

Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Hotel-café-restaurant

Ebert, F. ; Stad Amsterdam