518311 - Krasnapolsky
Amsterdam G 8339 A2
Amsterdam G 8339 A1
Bij Oudezijds Voorburgwal 226, 1012 GJ te Amsterdam

Inleiding

In 1879 gebouwd pakhuis in oorsprong gebruikt als opslagruimte met op de begane grond de turbines bestemd voor de gaslampen in de Wintertuin. In 1883 werd het gebouw aan de oostzijde vergroot om onderdak te bieden aan de electriciteitscentrale, de eerste van Amsterdam, die zowel het hotel als het gehele gebied rondom de Dam van electriciteit voorzag. Vermoedelijk was G.B. Salm de architect hiervan.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond in baksteen opgetrokken pakhuis onderdeel van het complex Krasnapolsky. Het pand bestaat uit drie bouwlagen onder een zadeldak met pannen. Het gebouw heeft aan de langszijde twee tuitgevels met hijsluiken. Op de begane grond bevinden zich een aantal blinde vensters en enkele toevoerbuizen (voor de aanvoer van het gas bestemd voor de gaslampen in de Wintertuin). De vensters zijn onregelmatig in de gevel geplaatst. Geheel rechts een hoog uit het gebouw rijzende gemetselde ronde schoorsteen.

Interieur. Op alle verdiepingen troggewelven. Het gebouw heeft nog de oorspronkelijke gietijzeren constructie. De gietijzeren kolommen zijn thans bekleed met een betonlaag.

Waardering

Voormalig pakhuis met electriciteitscentrale van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde. Pakhuis eveneens van bouwtechnisch belang vanwege de nog aanwezige gietijzeren constructie en tevens van belang als functioneel onderdeel van het complex.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Pakhuis
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Nutsbedrijf