Actualiteit gegevens: 15-10-2019

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518321
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Gunters & Meuser
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17819/24
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120774 - 487781

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Op de hoek van Egelantiers- en Prinsengracht in 1917-1918 tot stand gekomen HANDEL IN IJZERWAREN, genaamd Gunters & Meuser, naar ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P. Vorkink & Jac. Ph. Wormser in opdracht van Dhr. Gunters en Dhr. Meuser. Het betrof hier een winkel, een magazijn en een aantal kantoorlokalen. De uitvoerder was de Amsterdamsche Fabriek van cement-ijzerwerken (Systeem Monier) 'Wittenburg'.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond in donkerbruine baksteen gerealiseerde handel in ijzerwaren, oorspronkelijk bestaande uit vier bouwlagen, waarvan thans de begane grond door middel van een insteek in tweeën is verdeeld. Het gebouw wordt gedekt door een plat dak.

De gevel is in drieën verdeeld: een brede middentravee van zeven assen geflankeerd door een smalle eenassige hoektravee. In de middentravee bevindt zich een hoge winkelpui met boven de ingang kruisvormig onderverdeelde bovenlichten. Aan weerszijden van de naar binnen gelegen toegang twee etalagevensters. Boven de winkelpui in ijzeren sierletters: HANDEL IN IJZERWAREN. De twee rijen van zeven zesruits vensters in de twee bovenliggende verdiepingen zijn enigszins naar binnen geplaatst. De vensters worden van elkaar gescheiden door over beide verdiepingen lopende, in de vorm van metselverband vormgegeven, pilasters. Op de derde verdieping een rij van elf kleinere vierruits vensters waarvan ieder venster aan de onderzijde is voorzien van uit de gevel licht uitkragende en in metselverband weergegeven onderdorpels. Boven deze vensterrij in smeedijzeren sierletters de firmanaam: GUNTERS & MEUSER. De middentravee wordt afgesloten door een flauw hellende natuurstenen daklijst.

Beide hoektraveeën hebben beganegronds een zijdeur waarboven trapeziumvormige bovenlichten met glas-in-lood welke zaagtandvormig door roeden zijn onderverdeeld. Boven deze dienstingangen, ter hoogte van de insteekverdieping, een door brede roeden onderverdeeld negenruits venster. Daarboven, in beide hoektraveeën, drie boven elkaar geplaatste en met smeedijzeren traliewerk versierde hijsvensters, elk voorzien van drie kleine, boven elkaar geplaatste, ramen. De beide hijsbalken, met daarin weergegeven: ANNO 1917, zijn in sierlijk smeedijzer uitgevoerd en bevinden zich direct onder de daklijst. Vlak daarboven eveneens in smeedijzer uitgevoerde lampen ter verlichting van het tussen de hijsbalken geplaatste en in smeedijzeren sierletters uitgevoerde firmanaam GUNTERS & MEUSER.

Alle vensters in de middentravee zijn overhoeks geplaatst en voorzien van natuurstenen bovendorpels. De gevel is verder voorzien van decoratief metselwerk.

Waardering

In 1917-1918 in Amsterdamse School-stijl tot stand gekomen handel in ijzerwaren van architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede van belang in het oeuvre van Vorkink & Wormser.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaEgelantiersgracht21015 RLBinnenstadAmsterdam
NeeEgelantiersgracht61015 RLBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenWinkel (G)Winkel (G2)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AMSTERDAML6740

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
ExpressionismeAmsterdamse schoolstijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19171918exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Vorkink & Wormser ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur