Amsterdam E 8957
Eerste Passeerdersdwarsstraat 51, 1016 ZB te Amsterdam
Eerste Passeerdersdwarsstraat 61, 1016 ZB te Amsterdam
Eerste Passeerdersdwarsstraat 63, 1016 ZB te Amsterdam
Eerste Passeerdersdwarsstraat 65, 1016 ZB te Amsterdam
Passeerdersstraat 13 A t/m E, 1016 XB te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van 1E Passeerdersdwarsstraat en Passeerdersstraat op een onregelmatig terrein in 1852-1853 gerealiseerd woningbouwcomplex bestaande uit 12 woningen in opdracht van de Vereeniging ten behoeve der Arbeidersklasse. De architect was H. Hana. Het betreft hier in feite twee 'huizen' met elk drie paar modelwoningen. De drie woningen aan de Passeerdersstraat zijn later aangebouwd, en wel in 1933-1934 door J.F. Repko.

Omschrijving

Op een haakvormige plattegrond opgetrokken bakstenen woningbouwcomplex op een eveneens bakstenen basement bestaande uit drie verdiepingen, met uitzondering van de beide risalieten, die een zolderverdieping hebben. Het geheel wordt gedekt door een schilddak. De symmetrisch ingedeelde gevel aan de Eerste Passeerdersdwarsstraat bestaat uit zes vensterassen waarbij de tweede en vijfde as worden gevormd door een risaliet met afgeschuinde hoeken. Achter de risalieten bevindt zich een dubbele steektrap.

Indeling met brede kozijnen met roedenverdeling en door roeden onderverdeelde bovenlichten hebben nog de oorspronkelijke roedenverdeling. Achter de vensters de 12 woonkamers. De afgeschuinde kanten van de hoeken van het gebouw zijn goed zichtbaar aan de overstekende en geprofileerde daklijst. In de gevel horizontaal gemetselde lijsten met gietijzeren muurankers in de vorm van rozetten.

Waardering

De 12 proefwoningen van H. Hana in een sobere neo-classicistische stijl van cultuurhistorisch belang als oudste nog bestaand woningbouwcomplex van de eerste twee in Nederland gebouwde blokken arbeiderswoningen. Vanwege de voorbeeldfunctie.

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Arbeiderswoning(K)

Hana, H. ; Stad Amsterdam