Amsterdam F 7369 A2
Amsterdam F 7369 A5
Keizerrijk 42, 1012 VM te Amsterdam
Keizerrijk 56, 1012 VM te Amsterdam
Keizerrijk 70, 1012 VM te Amsterdam
Spuistraat 185 A, 1012 VN te Amsterdam

Inleiding

Op een onregelmatig terrein aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal, noordelijk aan het Keizerrijk, gelegen DRUKKERIJ met KANTOREN naar een ontwerp uit 1902 van Ed. Cuypers in opdracht van De Naamlooze Vennootschap Maatschappij tot Exploitatie van de Nieuwe Amsterdamsche Courant 'Algemeen Handelsblad'. De bouw van het nieuwe pand vond plaats in 1902 en 1903. Op 1 december van dat laatste jaar werd het gebouw in gebruik genomen. De betonconstructie is ontworpen door Perraud & Dumas, ingenieurs civils te Brussel en uitgevoerd door de Nederlandsche Maatschappij voor Monierwerken 'De Amstel'. De ijzerconstructie is ontworpen door Ir. van Heukelom te Zwolle. Het gebouw heeft een achtergevel aan de Spuistraat.

Omschrijving

Op een onregelmatige plattegrond gerealiseerde drukkerij met kantoren waarbij de voorgevel en rechter zijgevel zijn opgetrokken uit grote blokken Pouillenay-steen (een soort kalksteen) en de zijgevel aan het Keizerrijk en achtergevel aan de Spuistraat uit donkerbruine baksteen. Het gebouw bestaat uit een souterrain, bel-etage en twee verdiepingen onder een deels verglaasde kap. Het schuin oplopende deel van de kap is bedekt met zwarte pannen. De gevel bestaat uit twee hoekrisalieten waarvan de linker twee vensterassen breed is; de rechter slechts één vensteras. In de rechter risaliet bevindt zich de ingang onder een zwaar overhellende boog op consoles. De gebolde gevel en de ten opzichte van elkaar telkens overhangende verdiepingen rusten op zware consoles en voluten. De grote vensters - op de bel-etage rond - zijn op alle verdiepingen voorzien van houten roeden.

De linker hoekrisaliet eindigt in een top met in het fronton een reliëf voorstellende het Amsterdamse stadswapen in een combinatie van zowel het oude als het nieuwe wapen: een koggeschip voorzien van Andreaskruizen. De smallere rechter hoekrisaliet heeft boven de derde verdieping een goudkleurige schildering voorstellende de dageraad: een opkomende zon geflankeerd door twee hanen, waarschijnlijk refererend aan het feit dat het Algemeen Handelsblad rond de eeuwwisseling, naast de reguliere avondeditie, tevens een ochtendeditie verzorgde. De zware consoles in de middentravee zijn voorzien van bloemmotieven. In de fries tussen sousterrain en bel-etage in sierletters gegraveerd: 'ALGEMEEN HANDELSBLAD' tussen twee gestileerde Andreaskruizen.

Waardering

Voormalige krantendrukkerij met kantoren in Art Nouveau-stijl van algemeen belang vanwege architectuurhistorisch waarde wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteit van de gevel en het materiaalgebruik (Pouillenay-steen) alsmede van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele- en sociaal-economische ontwikkeling. Bovendien van belang in het oeuvre van Ed.Cuypers.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Drukkerij