Amsterdam F 4521
Amsterdam F 7203 A6
Nieuwezijds Voorburgwal 331 B, 1012 RM te Amsterdam
Nieuwezijds Voorburgwal 331 D, 1012 RM te Amsterdam
Nieuwezijds Voorburgwal 333, 1012 RM te Amsterdam
Sint Luciënsteeg 18, 1012 PM te Amsterdam

Inleiding

Op een onregelmatig terrein, op de hoek van Nieuwezijds Voorburgwal en St. Luciënsteeg gelegen, in 1900-1901 in eclectische stijl zo goed als nieuw gebouwde DRUKKERIJ met KANTOREN in opdracht van D.A. van Waalwijk in opdracht van de Naamlooze Vennootschap het Nieuwsblad voor Nederland. De architecten waren A. Jacot en W. Oldewelt. Het betreft hier een in 1858 opgetrokken sociëteitsgebouw dat gebouwd werd in opdracht van het genootschap 'Concordia et Libertate' en dat in 1900-1901 door Jacot en Oldewelt zeer ingrijpend werd verbouwd. Van het oorspronkelijke pand resteert alleen nog het casco. In 1948 veranderd in opdracht van 'De Volkskrant' met behoud van bestemming daarvan tot 'zetterij, gieterij, kantoren en cantine'. Huidige bestemming: kantoor (souterrain en bel-etage) en luxe appartementen.

Omschrijving

Op een onregelmatige, aan de voorzijde geknikte, plattegrond opgetrokken bakstenen drukkerij met kantoren bestaande uit een souterrain, bel-etage, eerste verdieping en een tweede lagere verdieping onder deels van een koepel voorzien schuin oplopend plat dak. De koepel is voorzien van zinken kepers.

De gevel aan de Nieuwezijds Voorburgwal bevat de monumentale uit witmarmer opgetrokken rondboogvormige ingang met marmeren zuilen en een sierijzeren hekwerk.

De ingang geeft toegang tot een eveneens marmeren vestibule met een witmarmeren bordestrap welke leidt naar de beletage. Op de grond een mozaïekvloer waarin de tekst CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT (door eendracht worden kleine zaken groter). Zowel op de bel-etage als de eerste verdieping zijn de grote vensters met schuiframen per drieën in de traveeën geplaatst. Op de beletage en de eerste verdieping worden de traveeën van elkaar gescheiden door gepleisterde lisenen. Tussen de eerste en de minder hoge tweede verdieping bevindt zich een breed fries. De kap is rondom voorzien van een balustrade van kandelaberzuiltjes, slechts aan de voorzijde onderbroken door een dakkapeltussen twee pylonen. De koepel is aan de bovenzijde eveneens voorzien van een borstwering van kandelaberzuiljes. De koepel is verder voorzien van een spitsvormige bekroning.

Waardering

Voormalige drukkerij met kantoren naar een ontwerp van A. Jacot en W. Oldewelt van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaaleconomische ontwikkeling. Eveneens van belang vanwege de historische-ruimtelijke relatie met de Nieuwezijds Voorburgwal.

Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid Drukkerij