Keizersgracht 129, 1015 CJ te Amsterdam

Inleiding

Op een smalle kavel gesitueerd en in 1880 opgetrokken R.K. ZIEKENVERPLEEGHUIS naar ontwerp in eclectische stijl van P.F. Laarman.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond en op een hardstenen plint, in rode baksteen gerealiseerd verpleeghuis bestaande uit een beganegrond, een beletage en een eerste verdieping onder een met rode pannen gedekt schilddak. Het pand is op de hoeken voorzien van gepleisterde cementstenen lisenen. Overigens zit onder al het pleisterwerk cementsteen.

Het trappehuis bevindt zich aan de voorzijde en is door de grote vensters zichtbaar. In het slechts twee vensterassen brede pand bevindt zich centraal de ingang, bestaande uit twee van origineel hang- en sluitwerk voorziene openslaande deuren, aan beide kanten geflankeerd door een van traliewerk voorzien rechthoekig, aan de bovenzijde getoogd, venster. Onder het linkervenster een natuurstenen gevelsteen met daarin gegraveerd: 'eerste steen gelegd 18 maart 1880'. Boven de ingang een sluitsteen met daarin het huisnummer 129.

De gevel van het souterrain is druk bewerkt met cementstenen speklagen en sluitstenen. Tussen de vensters en de ingangsdeur Corithische halfzuiltjes. De overgang van souterrain naar bel-etage wordt gemarkeerd door een brede uitkragende cordonlijst van cementsteen op kleine sierconsoles. In beide hoeken van deze cordonlijst een gebeeldhouwde, liggend tulpbloem. Op de beletage twee getoogde, door roeden onderverdeelde vensters met natuurstenen onderdorpels, van elkaar gescheiden door een smal, onderverdeeld gietijzeren Corinthisch zuiltje met kapiteel. Ook op deze verdieping speklagen, hoek- en sluitstenen.

De overgang van bel-etage naar eerste verdieping wordt ook hier gemarkeerd door een brede cordonband waarop in het midden en op beide hoeken sierijzeren muurankers zijn bevestigd. Op deze verdieping twee gekoppelde spitsboogvensters, van elkaar gescheiden door een eveneens van gietijzer gefabriceerd Corinthisch zuiltje, waarbij de ramen door roeden zijn onderverdeeld. Onder de hardstenen onderdorpels van de vensters twee tegeltableaus voorzien van gekleurde sjabloonmotieven. De spitsvensters zijn beide voorzien van een gepleisterde sluitsteen. In de spaarvelden tussen de twee cordonlijsten in de top van het pand zijn twee rechthoekige cementstenen plakkaten aangebracht waarin gegraveerd: ANNO 1880. In de top van het gebouw wordt de rechte daklijst doorbroken door een spitsvormige dakkapel voorzien van speklagen en een sluitsteen.

Waardering

Voormalig R.K. ziekenverpleeghuis in eclectische stijl van architectuurhistorisch belang vanwege de esthetische waarde van het gevelontwerp alsmede van situationeel belang vanwege de goede inpassing, qua sfeer en ontwerp, in het grachtbeeld.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Gezondheidszorg Verpleeghuis

Laarman, P.F. ; Stad Amsterdam