Actualiteit gegevens: 01-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518334
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82911/183
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120947 - 487703

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Op een smalle kavel gesitueerd en in 1880 opgetrokken R.K. ZIEKENVERPLEEGHUIS naar ontwerp in eclectische stijl van P.F. Laarman.

Omschrijving

Op een rechthoekige plattegrond en op een hardstenen plint, in rode baksteen gerealiseerd verpleeghuis bestaande uit een beganegrond, een beletage en een eerste verdieping onder een met rode pannen gedekt schilddak. Het pand is op de hoeken voorzien van gepleisterde cementstenen lisenen. Overigens zit onder al het pleisterwerk cementsteen.

Het trappehuis bevindt zich aan de voorzijde en is door de grote vensters zichtbaar. In het slechts twee vensterassen brede pand bevindt zich centraal de ingang, bestaande uit twee van origineel hang- en sluitwerk voorziene openslaande deuren, aan beide kanten geflankeerd door een van traliewerk voorzien rechthoekig, aan de bovenzijde getoogd, venster. Onder het linkervenster een natuurstenen gevelsteen met daarin gegraveerd: 'eerste steen gelegd 18 maart 1880'. Boven de ingang een sluitsteen met daarin het huisnummer 129.

De gevel van het souterrain is druk bewerkt met cementstenen speklagen en sluitstenen. Tussen de vensters en de ingangsdeur Corithische halfzuiltjes. De overgang van souterrain naar bel-etage wordt gemarkeerd door een brede uitkragende cordonlijst van cementsteen op kleine sierconsoles. In beide hoeken van deze cordonlijst een gebeeldhouwde, liggend tulpbloem. Op de beletage twee getoogde, door roeden onderverdeelde vensters met natuurstenen onderdorpels, van elkaar gescheiden door een smal, onderverdeeld gietijzeren Corinthisch zuiltje met kapiteel. Ook op deze verdieping speklagen, hoek- en sluitstenen.

De overgang van bel-etage naar eerste verdieping wordt ook hier gemarkeerd door een brede cordonband waarop in het midden en op beide hoeken sierijzeren muurankers zijn bevestigd. Op deze verdieping twee gekoppelde spitsboogvensters, van elkaar gescheiden door een eveneens van gietijzer gefabriceerd Corinthisch zuiltje, waarbij de ramen door roeden zijn onderverdeeld. Onder de hardstenen onderdorpels van de vensters twee tegeltableaus voorzien van gekleurde sjabloonmotieven. De spitsvensters zijn beide voorzien van een gepleisterde sluitsteen. In de spaarvelden tussen de twee cordonlijsten in de top van het pand zijn twee rechthoekige cementstenen plakkaten aangebracht waarin gegraveerd: ANNO 1880. In de top van het gebouw wordt de rechte daklijst doorbroken door een spitsvormige dakkapel voorzien van speklagen en een sluitsteen.

Waardering

Voormalig R.K. ziekenverpleeghuis in eclectische stijl van architectuurhistorisch belang vanwege de esthetische waarde van het gevelontwerp alsmede van situationeel belang vanwege de goede inpassing, qua sfeer en ontwerp, in het grachtbeeld.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKeizersgracht1291015 CJBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieCultuur, gezondheid en wetenschapGezondheidszorgVerpleeghuis

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamM6119A15
AmsterdamM6119A12
AmsterdamM6119A17
AmsterdamM6119A13
AmsterdamM6119A10
AmsterdamM6119A16
AmsterdamM6119A11
AmsterdamM6119A19
AmsterdamM6119A18
AmsterdamM6119A14

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Neo-Renaissancestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
18801880exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Laarman, P.F. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur
Wilt u ons helpen?
Wij willen meer kennis delen over rijksmonumenten. Wilt u ons hierbij helpen door maximaal vijf korte vragen te beantwoorden?
Ja, ik help graag mee