Amsterdam I 8167
Amsterdam I 12134
Keizersgracht 569, Amsterdam

Inleiding

Een in 1894 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW met bijbehorend HEK als erfscheiding, gebouwd in opdracht van J.A.C. van Leeuwen en ontworpen door de architect K. Muller in een eclectische trant, met invloeden van romaanse en gotische en oosterse bouwkunst. In 1914 wijzigde in opdracht van H.J. Schouwenburg de architect F.A. Warners de indeling en voorgevel.

Omschrijving

Kantoorgebouw van vier bouwlagen ter breedte van vijf traveeën op een rechthoekige grondslag. Het geheel wordt door een plat dak gedekt en is voorzien van een natuurstenen attiek, bestaande uit een tussen twee geprofileerde banden geklemd fries met geometrisch floraal reliëf. Op de hoeken van de gevel en op de hoeken van de iets verdiept geplaatste middenpartij bevindt zich een driezijdige post op console. Boven de bekroning steekt deze post vierzijdig uit en wordt afgesloten met een tentdakvormige dekplaat. De symmetrisch ingedeelde voorgevel is opgetrokken in baksteen met natuurstenen band- en lijstwerk en ornamenten. De cordonlijsten hebben een afgeschuinde bovenzijde. Gebouw wordt van de straat afgescheiden door een stoephek met posten en tussenliggend eenvoudige metalen hekdelen. Op het niveau van de begane grond toont de gevel een hardstenen plint en aan weerszijden van de toegang twee vensters met geleding en tuimelraam in het bovenlicht. Centrale toegang geflankeerd door ranke zuilen met getordeerde benedenschacht, basement, band of nodus, kapiteel. Zuilen dragen een natuurstenen ezelsrugboog met kruisbloem als bekroning. Op het niveau van de hoofdverdieping toont de gevel in het iets verdiepte middendeel een hoog venster met kruiskozijn met dubbel draairaam aan de benedenzijde en dubbel twaalfruits bovenlicht. Natuurstenen dorpel en lijstwerk. Kleine consoles dragen een accoladeboog. Spaarveld met vermetselde baksteen. Tussen de begane grond en de hoofdverdieping een zone tussen geprofileerde banden en met panelen met aan de gotiek ontleende ornamenten als spitsboogfriezen en kenmerkende gotische tracering. Boven de hoofdverdieping een cordonlijst als overgang naar de verdere verdieping. In het verdiepte middendeel van de gevel een venster met schuifraam en getoogd bovenlicht. Op het afgeschuinde deel van de cordonlijst hier een kruisbloem. Links en rechts van dit venster een tweetal dubbelvensters. Elk dubbelvenster heeft aan weerszijden van de scheidende halfzuil, met geprofileerd basement, nodus en kapiteel een eenvoudig venster met halfrond bovenlicht boven het kalf. Kapiteel en consoles dragen twee gekoppelde rondbogen. Boven deze verdieping een cordonlijst als overgang naar de bovenste verdieping. In het verdiepte middendeel van de gevel een dubbelvenster met draairamen en met eenvoudige scheidende halfzuil, halfronde bovenlichten met tuimelraam en omlopende natuurstenen band. Aan weerszijden van het centrale venster een tweetal van deze dubbelvensters.

Waardering

Kantoorgebouw met bijzondere detaillering van algemeen belang vanwege zijn architectuur-, cultuur- en sociaalhistorische waarde.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Invloeden van de gotiek en oosterse bouwtrant.