Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518340
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17819/24
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121132 - 486422

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een in 1917-1919 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW. In 1915 werd hiertoe een aantal huizen (nrs. 545-555) afgebroken. Opdrachtgever tot de bouw was de Amsterdamsche Maatschappij van Levensverzekering. Architect was C.B. Posthumus Meyjes. Gebouwd in de stijl van het traditionalisme, als heroriëntatie op traditionele bouwwijzen. Volgens het oorspronkelijke bouwplan zouden de gevels aan de Keizersgracht en Nieuwe Spiegelstraat identiek zijn. Een puntdak op de hoek zou voor de verbinding zorgen. Dit plan is niet uitgevoerd. Bij de bouw was verder de Hollandsche Maatschappij tot het maken van Werken in Gewapend Beton betrokken. Opschriften, reliëfs en het beeldhouwwerk in het timpaan, voorstellende de vruchtbaarheid, van de hand van W.C. Brouwer.

Omschrijving

Kantoorgebouw ontworpen op een onregelmatig grondplan met deels vijf bouwlagen (souterrain en vier bouwlagen), langs de Nieuwe Spiegelstraat laten zich vier bouwlagen onderscheiden. Het geheel wordt gedekt door een samengestelde kap met onder andere schilddaken gedekt met pannen. Op de schilden diverse kleine dakkapellen met vensters met enkelvoudig raam, houten voluten, kroonlijst en fronton. Zinken afdekking van de ribben van de schilden en van de nokken. Gemetselde schoorstenen met spaarvelden en vierzijdige ingezwenkte kleine metalen kap met piron. Sokkel (souterrain en eerste bouwlaag) met plint uit natuursteen met ruw behakte blokken voorzien van geaccentueerde voegen, gevels verder uit overwegend in staand verband vermetselde baksteen en zandstenen accenten en pilasters. Afgeschuind geveldeel op de hoek van de Keizersgracht en Nieuwe Spiegelstraat. Aan zowel de west- als de oostgevel licht risalerend geveldeel onder fronton.

West- en zuidgevel geleed door zestien vensters met verdiept geplaatst raam met centrale post en lichte toging, sluit- en hoeksteen aan bovenzijde en verder voorzien van siersmeedijzeren traliewerk. Op de verdieping rechthoekige vensters met schuifraam met negenruits roedenverdeling in zowel het bovenste als het onderste deel. Eenvoudig geprofileerde cordonlijst sluit de sokkel af. Aan de linkerzijde van de westgevel bevindt zich in de zone van de sokkel de hoofdtoegangspartij in een uitgebouwde portiek. Aan de zijkant hiervan eenvoudige en licht getoogde doorgang, waarboven venster met zesruits roedenverdeling. Aan de voorzijde twee flankerende pilasters met basement en kapiteel. Hierboven de vensters van een kleine ruimte. Vensters met ramen met zesruits roedenverdeling. Lijstwerk, fronton en lage getrapte post met bolvorm. Boven de cordonlijst twee verdiepingen met zeventien vensters met schuiframen met negenruits roedenverdeling in zowel het bovenste als het ondertste deel. Onderdorpels en gemetselde rechte hanekammen. Tussen de vensterassen bevinden zich over de twee verdiepingen uitstrekkende pilasters met gecanneleerde benedenschacht, geprofileerd basement en kapiteel. Verder uit blokken zandsteen opgebouwde lisenen en zandstenen spekblokken op de randen van het afgeschuinde geveldeel.

De linker vier traveeën van de westelijke gevel worden nu afgesloten met een balustrade met vazen op de gedichte delen. Hierachter dakschild. De overige gevelwanden tonen in de vijfde bouwlaag dertien vensters als omschreven. Aan weerszijden van het centrale venster op de twee risalieten een gebeeldhouwd verticaal reliëf met vaasvorm aan de onderzijde. Ook deze geveldelen zijn geleed middels eenvoudige pilasters, lisenen en spekblokken. Het rechterdeel van de zuidelijke gevel wordt met een eenvoudige kroonlijst met tandlijst afgesloten. Het overige deel toont een uitgewerkt hoofdgestel met architraaf, fries met geornamenteerde panelen en met de tekst "De Amsterdamsche" aan de zuidzijde en met een geprofileerde kroonlijst op klossen. Fronton aan de zuid- en westgevel. Fronton met lijst, klossen en timpaanvulling met reliëfs.

Waardering

Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde, vanwege de bouwmassa en materiaalgebruik. Verder van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Alsmede van belang vanwege de situationele waarde op de hoek Keizersgracht - Nieuwe Spiegelstraat.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaNieuwe Spiegelstraat171017 DBBinnenstadAmsterdam
NeeKeizersgracht5551017 DRBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorVerzekeringskantoor

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamI10271

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzeninvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19171919exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Brouwer, W.C. ; Stad Amsterdambeeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Posthumus Meyjes, C.B ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur