Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518342
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17819/24
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120986 - 487454

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een in 1917-1919 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW. De opdracht werd verleend door de in 1914 opgerichte N.V. Kantoorgebouw Herengracht 197, een dochteronderneming van de bankiersfirma Vermeer & Co., de eerste gebruiker van het kantoor. Het pand gelegen aan de Herengracht, op de zuidhoek met de Driekoningenstraat, werd ontworpen door de architect F.W.M. Poggenbeek. De bestaande bebouwing, waaronder het kantoor van de zaadhandel Sluis & Co., werd hiertoe gesloopt. Ontworpen in een stijl verwant aan de zogenaamde Heroriëntatie op traditionele bouwwijzen, classicistische stroming. De cement- ijzerwerken werden uitgevoerd door de N.V. Nederlandse Betonijzerbouw.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan ontworpen kantoorgebouw bestaande uit vier bouwlagen onder een afgeknot schilddak gedekt met blauwe leien in Maasdekking met op de vier hoeken een gemetselde schoorsteen met rookgaten, dekplaat en gemetselde accenten. Op het zuidelijke dakschild nog een dergelijke schoorsteen in bredere uitvoering. Zinken bescherming van kepers en nokken. Korte en geaccentueerde gevel aan de zijde van de Herengracht; langere gevel aan de zijde van de Driekoningenstraat. De symmetrische gevels zijn opgebouwd uit een natuurstenen sokkel als rustica-zone (begane grond) verder overwegend in kruisverband vermetselde rood-bruine baksteen. Zowel op het noordelijke als op het westelijke dakschild een tweetal identieke dakkapellen. Dakkapel met dubbel draairaam gevat in gemetselde delen en natuurstenen constructieve accenten, ook de vlechtingen en de lijst en de bekroning op de tuit zijn van natuursteen. Aan de zijkanten een houten kroonlijst. Dakje gedekt met blauwe leien in Maasdekking.

Op de begane grond aan zowel de Herengracht als aan de Driekoningenstraat een rustica-zone opgebouwd uit gepolijste en ruw behakte natuursteen. Aan de Driekoningenstraat vensters met traliewerk en schuine benedendorpel en een eenvoudige toegangsdeur. Aan de zijde van de Herengracht een kleine stoep met dubbele houten paneeldeur met lichten en traliewerk. Afgeschuinde kanten van de natuursteenblokken. Op de hoeken verraadt een halfronde uitstulping van de blokken de aanwezigheid van de daarachter gelegen hemelwaterafvoerpijpen. Bij de zijde aan de Herengracht een viertal natuurstenen consoles van de brede erker van de hoofdverdieping. Natuurstenen cordonlijst. Ondiepe maar brede erker, vrijwel geheel opgebouwd uit natuursteen. Alleen aan de korte zijdes baksteen verwerkt. Vijftal naast elkaar gestelde T-vensters. Natuurstenen tussenposten en dorpel. Aan de bovenzijde een borstwering van het balcon van de verdere verdieping. Ook deze symmetrisch opengewerkte borstwering bestaat uit natuursteen. Op die verdieping serie van vijf T-vensters met natuurstenen strek en kraagstenen. Daarboven serie van vijf kleinere vensters met dubbele draairamen. Doorlopende natuurstenen strek en accenten. De gevel aan de zijde van de Driekoningenstraat is zes traveeën breed en heeft aan de Herengrachtgevel gelijke venstervormen.

Gevelbeëindiging toont bakstenen bandwerk en getrapte overgang naar een zone met natuurstenen geprofileerde consoles van de eenvoudige houten gootlijst. Op de hoeken een dierfiguuur als 'waterspuwer'. Hieronder de gecanneleerde pijpen van de hemelwaterafvoer.

Waardering

Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde. Verder van belang vanwege de beeldbepalende stedebouwkundige situering en de gaaf bewaard gebleven gevels.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHerengracht1991016 BEBinnenstadAmsterdam
NeeHerengracht2011016 BEBinnenstadAmsterdam
NeeDriekoningenstraat171016 ALBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorBankgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamE8739

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzeninvloeden

Classicistische stroming

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19171919exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Poggenbeek, F.W.M. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur