Amsterdam I 6968
Amstel 2, 1017 AA te Amsterdam
Muntplein 1, 1017 CK te Amsterdam

Inleiding

Een in 1892 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW/CAFE/KOFFIEHUIS, gebouwd naar een ontwerp van de architect A.L. van Gendt in de stijl van de neo-renaissance. Opdracht tot de bouw werd verleend door de Maatschappij "Volharding", een maatschappij tot exploitatie van onroerende goederen. Een van de eerste uitbaters was het sigarenmagazijn Van der Hulst. In de loop der tijd is het pand diverse malen verbouwd. De grote dakkapel aan de Amstelzijde is een latere toevoeging en valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Pand gebouwd op een trapeziumvormig grondplan waarop een souterrain en drie bouwlagen onder een samengesteld dak met schuinlopende dakschilden gedekt met leien, hierachter een plat dak. De overgang tussen de schilden is met zink afgezet. De gevels rusten op een natuurstenen blauwe plint en zijn overwegend opgebouwd uit helrode baksteen en natuursteen beëindigd door een geprofileerde daklijst. Hierachter een plat dak. In het schild een sterk geornamenteerde dakkapel op iets hoger opgetrokken geveldeel. Ook aan de gevel aan de zijde van het Muntplein bevindt zich een dergelijke dakkapel. De zijwanden van deze kapellen zijn van afhangend zink. Een eenvoudig venster met halfrond bovenlicht wordt omgeven door een witgepleisterd kader. Hierin klauwstukken met voluten, bandwerk en kroonlijst; afgesloten door een kuif met ornamenten. Tussen deze twee dakkapellen bevindt zich de torenspits van de smalle overhoekse erker. De spits wordt gedekt met leien.

De gevel aan het Muntplein heeft in het linker geveldeel een toegangsdeur met halfrond bovenlicht, links daarvan een groot winkelvenster met dubbel kalf en getoogd en geleed bovenlicht. In deze gevel natuurstenen blokken en een natuurstenen band, die als een serliana om de togingen heen loopt; verder rode baksteen. Boven de geprofileerde cordonlijst een groot dubbel venster met natuurstenen hoek-, kraag- en lijststenen. Op de tussenpost een vrouwelijke herme. Vensters met kalf. Hierboven de consolestukken van een Frans raam. Op de verdere verdieping eveneens een groot dubbel venster met getoogd bovenlicht. De vensters op deze twee verdiepingen bevatten aan weerszijden van het kader ranke zuilen in verschillende uitvoeringen. Smalle sierlijst waarboven in natuurstenen kader een sierrooster met vlaggemasthouder. Centrale deel van deze gevelwand loopt iets hoger door, maar wordt als de andere afgesloten door een zwaar geprofileerde kroonlijst. Aan de rechterzijde een gevelafsluiting bestaande uit witgepleisterd bandwerk, een getordeerde trommel en een opgezette vaas.

Het overhoeks geplaatste geveldeel toont boven de plint de natuurstenen blokken, waartussen een hoog en getoogd venster. Verder een zich over twee verdiepingen uitstrekkende erker. Deze driezijdige hoekerker rust op zware consoles met decoraties en dierfiguren. Hierboven een tussen twee banden geklemd fries met cartouche. Op het niveau van de eerste verdieping een schuifvenster omgeven door natuurstenen blokken. Tussen de eerste en tweede verdieping een natuurstenen verjonging met diverse ornamenten. Het venster van de tweede verdieping heeft een halfrond bovenlicht met een verticale geleding. Aan weerszijden ranke en met banden en fantasiekapitelen gesierde halfzuilen. Boven een verdere lijst een samenstel van stervormige kroonlijsten. De erker strekt zich hierboven nog iets verder uit en gaat dan na een zone met nog een enkel klein venster over in de eerdergenoemde torenspits.

Aan de zijde van de Amstel toont de gevel uiterst links een toegangsdeur met halfrond bovenlicht gevat in een omlijsting van witgepleisterde halfzuilen op zwarte natuurstenen sokkel. Halfrond bovenlicht met diermotief in de top. Witgepleisterde ornamentiek. Aan de rechterzijde een drietal vensters. Benedendeel van de gevel opgebouwd uit natuurstenen blokken. Vensters met dubbel kalf en geleed en getoogd bovenlicht . Natuurstenen band loopt als een serliana om de togingen. Gemetselde muurvulling afgewisseld met accenten in gele baksteen. Ook hier diermotieven in de toppen. Tussen de verdiepingen een cordonlijst bestaande uit een tussen twee banden ingeklemd fries met natuurstenen accenten en in geometrische patronen verwerkte gele en rode baksteen. Op het niveau van de eerste verdieping een drietal vensters als omschreven bij de gevel aan de zijde van het Muntplein. Hierboven aan de rechterzijde een klein balcon gedragen door twee natuurstenen consoles. In dit verder eveneens natuurstenen balcon diverse ornamenten en een cartouche. Ook hier tussen twee banden ingeklemd fries met natuurstenen accenten en in geometrische patronen verwerkte gele en rode baksteen. Op de verdere verdieping drie vensters als genoemd bij de gevel aan de zijde van het Muntplein. De twee rechter vensters hebben nog een verticale middenpost. De gevel eindigt in een door consoles gedragen kroonlijst. Aan de rechterzijde loopt de gevel nog iets door en toont een sierrooster in natuurstenen kader.

Waardering

Pand van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde. Verder van belang vanwege de markante situering in het stadsbeeld en de zeer beeldbepalende functie op de hoek van het Muntplein en de Amstel. De gevels zijn redelijk goed bewaard gebleven.

Nee Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café
Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw