Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518349
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17819/24
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120909 - 487181

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een in 1917-1919 tot stand gekomen KANTOORGEBOUW. Opdracht tot de bouw werd verleend door de uit 1854 daterende N.V. Amsterdamsche Mij. van Levensverzekering De Nederlandsche Lloyd. In historiserende trant ontworpen door de architectenfirma Gebr. van Gendt A.L.zn., teneinde ondanks de grotere schaal aan te sluiten bij de historische grachtenwand. Bij de bouw verder betrokken de Amsterdamsche Fabriek van cementijzer-werken "Wittenburg" (Systeem Monier).

N.B. Bij een verbouwing in 1928 werd op de bel-etage door de N.V. Mij. tot het aannemen en uitvoeren van bouwwerken v/h E.H. Helle een kluis gebouwd. Diverse latere verbouwingen.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan ontworpen kantoorgebouw van zes bouwlagen onder een schilddak, gedekt met rechtsdekkende gegolfde Hollandse pannen. Op de hoeken van de noklijn twee als ruiters geplaatste gemetselde schoorstenen met natuurstenen band en beëindiging. De voorgevel is opgebouwd uit een rusticazone (souterrain en hoofdverdieping) van blokken van verschillende zandsteensoorten met natuurstenen plint; verder baksteen. Sterk horizontaal en verticaal gelede gevel met twee hoekrisalieten gevat in geblokte hoeklisenen. Op het niveau van het souterrain aan de rechterzijde een eenvoudige toegangspartij met deur in licht uitkragend natuurstenen kader met sluitstenen en geblokt ornament. Links hiervan een drietal vensters met dubbel draairaam met roedenverdeling gevat in omlopend natuurstenen lijstwerk. Aan de linkerzijde de hoofdtoegangspartij in overwegend natuursteen. Dubbele recente deur in ojiefvormig kader met sluitstenen en lijstwerk. Balkon op twee rolvormige consoles met schubben en parels; eenvoudige plaat waarop borstwering met eenvoudige balustrade met rechte posten en gedichte delen met leeg wapenschild temidden van eikenbladeren. Leuning met lijst. Aan weerszijden pilaster met geornamenteerd kapiteel en festoen. Dubbele openslaande balkondeuren in ojiefvormig kader. Band- en lijstwerk. Sluitsteen en band met florale decoratie. Deel van de cordonlijst die het lagere deel van de gevel afsluit. Daarboven segmentvormig fronton met florale vulling van het timpaan, alsmede een tweetal maskerons. Centraal een groot wapenschild met gevleugelde slangen, staf en de initialen NL (Nederlandsche Lloyd). Rol- en bandwerk.

Verder op het niveau van de hoofdverdieping vier vensters met kruiskozijn en roedenverdeling. Geaccentueerd kader, benedendorpel en bewerkte sluitstenen. Afsluitende cordonlijst. Hierboven het resterende gevelvlak. Op de verdiepingen elk vijf vensters, één per risaliet, drie in het middenvlak. Vensters met kruiskozijnen met draairamen en roedenverdeling. Natuurstenen kader en benedendorpel en kroonlijst. De vensters van de bovenste verdieping hebben die kroonlijst niet. Gevel wordt beëindigd door eenvoudige architraaf, fries met tekst 'ANNO 1918' en kroonlijst met blokken. Balustrade met open en gedichte delen. Links en rechts de vensters van de dakkapellen. Vensters met dubbele draairamen met achtruits roedenverdeling. Natuurstenen kader met lijstwerk. Segmentvormig fronton met florale decoratie en banderol. Aan weerszijden een voluut.

Achtergevel toont zeer regelmatige vensterverdeling.

Waardering

Kantoorgebouw van algemeen belang vanwege zijn architectuur- en cultuurhistorische waarde, verbonden met de vestiging van verzekerings- en bankkantoren in de binnenstad, met name aan de grote grachtengordel. Van verder belang is de nagestreefde inpassing in het historisch stadsbeeld.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaHerengracht2601016 BVBinnenstadAmsterdam
NeeHerengracht2621016 BVBinnenstadAmsterdam
NeeHerengracht2661016 BVBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorVerzekeringskantoor

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamE8048

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzeninvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19171919exactvervaardiging

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Amsterdamsche Fabriek van Cementijz ; Stad Amsterdamaannemer / uitvoerder

Systeem Monier

Gendt ALzn, Gebr. van ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur