Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518350
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82913/32
Kadastrale aanduiding
Amsterdam I 9293
Keizersgracht 766, 1017 EB te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Een in 1894 door verbouwing tot stand gekomen WOONHUIS voor de bakker W.J. Heinemann. Architect was G. van Arkel. Ontworpen en gebouwd in de stijl van de Nieuwe Kunst, waar het een vroeg voorbeeld van is. NB.

In 1927 en nog lange tijd daarna, werd het pand ingenomen door de firma W.J. Heinemann, bekend om het Haagsche beschuit en gerenommeerd als 'Fransche en Duitsche pain de luxe bakkerij'. In 1947 werd de functie van de begane grond gewijzigd tot winkel met kantoor en magazijnen. Tevens werd op het dak een nooduitgang en brandladder geplaatst. Pand is in 1960 gerestaureerd.

Omschrijving Op rechthoekig grondplan ontworpen woonhuis met zes bouwlagen: een souterrain, een begane grond en vier verdiepingenonder een kap. De asymmetrische voorgevel rust op een natuurstenen sokkel en is verder gepleisterd. Ook enkele natuurstenen elementen en decoraties. Aan de voorzijde toont zich een schilddak gedekt met shingles in Maasdekking. Zinken afdekking ter bescherming van de ribben en nokken van de dakschilden. Eenvoudig gemetselde schoorstenen met opgezette beeindiging van de rookkanalen. Aan de voorzijde een dakkapel. Front onderbreekt de kroonlijst, als bij zogenoemde Vlaamse gevel. Halfrond getoogd T-venster, uitkraging en kroonlijst. Verder aan deze dakkapel een metalen hijsinstallatie met steunpunten.

Op straatniveau leidt een dwarsgeplaatste trap met zeven treden naar de hoofdtoegangspartij rechts. Eenvoudige leuning met bewerkte ranke posten. Zelfde trap leidt neerwaarts naar de toegang tot het souterrain. Hier ook venster en natuurstenen lijst- en bandwerk met geometrisch/florale motieven. Hoofdtoegang met houten paneeldeur met tracering en lichten. Glas-in-lood- vulling. Boven de kleine latei een tweetal gekoppelde bovenlichten. Aan weerszijden hiervan de bewerkte wangen van het bovengelegen balkon. Natuurstenen balkon met consoles, wangen, borstwering met rollen, verder metalen hekwerk. Aan de linkerzijde van de toegang bevindt zich een groot drievoudig geleed venster met hoger opgetrokken centraal deel en kwartrond afgesloten zijdelen. Natuurstenen scheidende posten en verder houten kozijn en scheiding benedenraam en bovenlicht. Aan de posten de bewerkte consoles van de bovengelegen erker. Smalle delen van de sokkelzone lopen hoger door en eindigen in stukken van een kroonlijst, met daarbovengelegen delen van een fries met enkele ronde velden.

De linkerzijde van de voorgevel wordt grotendeels ingenomen door een houten erker over eerste en tweede verdieping. Op de consoles van de posten van het venster van de begane grond bevindt zich de sokkel van de erker met metalen decoratie en knoppen. Verder lijstwerk en panelen met verdiept gelegen oker geschilderde houten delen. Hierboven driezijdig uitgewerkte erker met vensters met bovenlichten met glas-in-lood raamvulling. Erker zet zich op deze wijze voort op de tweede verdieping. Daarboven dan een driezijdig balkon met houten hekwerk en leuning. Hierachter openslaand Frans raam en vensters aan weerszijden. Bovenlichten met glas-in-lood raamvulling boven het kalf. Op het niveau van de vierde verdieping een aan de voorzijde halfrond getoogde loggia met houten hekwerk en leuning. Hierachter meervoudig gelede venster- en deurpartij. Gevelbeëindiging bestaat uit een onderbroken kroonlijst op klossen. Aan de rechterzijde van de gevel bij het balkon boven de hoofdtoegangspartij een ongelede deur met gedicht benedenpaneel en met houten kozijn met aan de binnenzijde afgeronde hoeken. Bovenlicht met glas-in-lood raamvulling. Hierboven een balkon als beschreven boven de hoofdtoegangspartij. Hierbij weer deur als zojuist beschreven, nu echter met halfrond bovenlicht. Hierboven een halfrond uitgebouwde arkel. Deze arkel is grotendeels witgepleisterd en rust op een natuurstenen sokkel. Deze sokkel heeft naar beneden toe uitlopende overgang naar consoles en kraagstenen. Op de overgang van sokkel met de verdere arkel een gouden zon als ornament. Ter afsluiting van de sokkel en om de zon loopt een geprofileerde lijst. Hierboven een drietal smalle en hoge vensters met gebogen ruiten in houten kozijn en met glas-in- lood raamvulling in de bovenlichten. Boven elk venster een spaarveld met lichte toging, bandwerk en leeg heraldisch veld. Kroonlijst op klossen ter beeindiging van de arkel. Hierop het kleine witgepleisterde klokdak met ribben. Naar drie zijden hierop een schaalvormig ornament. Ter bekroning een zeer kleine halfrond uitgewerkte en op drie zuiltjes rustende dubbele pagode-opbouw.

Waardering

Woonhuis van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde. Asymmetrische gevelopbouw in de trant van de Nieuwe Kunst, en de opvallende detaillering verschaffen het pand een toegevoegde en beeldbepalende meerwaarde. Van belang vanwege zijn gaafheid. Situationele waarde.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1894
1894
exact
Zie inleiding omschrijving

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Grachtenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Arkel, G. van ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur