Amsterdam E 5051
Berenstraat 7, 1016 GG te Amsterdam

Inleiding

Een in 1864 tot stand gekomen BEWAARSCHOOL, bekend onder de naam 'Amsterdams Welvaren' en naar ontwerp van de architect P.J. Hamer. Gebouwd in de stijl van de Willem II - gotiek. De gevelsteen en het monogram van John Warder - die naar aanleiding van een schipbreuk het nodige kapitaal had verschaft - herinneren nog aan de oorsprong van deze bewaarschool.

N.B. In 1922 werd in opdracht van de Vereniging voor Christelijk Volksonderwijs de bovenwoning aan de bewoning onttrokken. Op dit moment bestond de school uit twee achter elkaar geplaatse lokalen; het lokaal aan de straatzijde was het grootst. In 1937 werd op de zolderverdieping een lokaal bijgebouwd; ook het trappehuis werd toen gewijzigd. Architect was C. de Reus.

Omschrijving

Op een rechthoekig grondplan ontworpen bewaarschool met voorpui en een verdieping onder een zadeldak met rode pannen. De topgevel is gedeeltelijk opgebouwd uit in kruisverband vermetselde rode baksteen. Overige geveldelen van witgepleisterde natuursteen.

De voorpui met natuurstenen plint heeft links de toegangsdeur en rechts vier gekoppelde meerruitsvensters met onder de puibalk in totaal zes spitsboogvormige bovenlichten. Onder de vensters bevinden zich twee getraliede souterrainvensters onder een gemetslede keperboog. Het linker venster vormt het bovenlicht van een souterraintoegang bestaande uit een dubbele deur die door drie natuurstenen posten van de straat wordt afgescheiden voorzien van een metalen eenvoudige leuning. Stoep van hardsteen. Links op de begane grond de witgeschilderde en witgepleisterde toegangspartij. Enkelvoudige deur met beslag en lichten met rooster met vierpas-motief. Aan weerszijden in de penanten een kwartzuil met basement en teerlingkapiteel. Hierboven eenvoudig bandwerk. Boven de deur een driepas met hierin de naam van de voormalige bewaarschool 'Amsterdams Welvaren'. Verder een reliëf van een varend zeilschip. Rondom deze verdiept geplaatste driepas een veld omgeven door geblokte sierlijst. Aan weerszijden een vierkante witgepleisterde uitkragende steen met licht gebosseerd veld. Hierop de initialen JW (John Warder). Boven de partij een dubbel meervoudig geleed bovenlicht in gekoppelde spitsbogen. Geleding met visblaas en halfrond afgesloten vensterdelen. Rechts het grote venster van de hoofdverdieping. Aan de onderzijde vier zesruits vensters, gescheiden door stijlen. Boven het kalf een meervoudig geleed bovenlicht met vier gekoppelde spitsbogen. Geleding met visblaas en halfrond afgesloten vensterdelen. Rechts van het venster een vierkante steen met initiaal. Omlopend geprofileerd bandwerk.

Op het niveau van de verdieping wordt de gevel aan de linker- en rechterzijde afgesloten door een geschulpte witgepleisterde liseen. Drie vensters in gemetseld gevelvlak. Onder het centrale venster een gevelsteen met tekst: 'in de berestraat', verder een afbeelding van een beer. Centraal venster met vierruits schuifraam en tweeruits bovenlicht. Natuurstenen benedendorpel. Gemetselde keperboog met klein spaarveld en geornamenteerde kraag- en hoekstenen. Aan weerszijden smalle gelede vensters met gemetselde rechte hanekam. Boven een witgepleisterde eenvoudige cordonlijst het Franse raam in de top. Geleed venster. Aan weerszijden enkele natuurstenen accenten. Boven de latei een geprofileerde houten hijsbalk en een metalen vlaggemasthouder. Om de hijsbalk een gemetselde toging met natuurstenen accenten. Hierboven een sierlijk muuranker. Bij de goten een uitkragende gemetselde post met natuurstenen onder- en bovenzijde. Gevelbeëindiging met gemetselde vlechtingen en enkel onderbrekend natuurstenen accent. Gemetselde tuit met geprofileerde afsluiting en metalen opengewerkte afbeelding van schip als decoratief element.

Waardering

Voormalige bewaarschool van algemeen belang vanwege de hoge architectuurhistorische waarde. Zeldzaam voorbeeld van de Willem II-gotiek als romantisch getinte stroming in de neo- gotiek. Verder van belang vanwege de cultuurhistorische waarde. Van typologisch belang en van belang binnen de geschiedenis van het onderwijs in Nederland. Voorgevel gaaf bewaard gebleven.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw

Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Bewaarschool