Actualiteit gegevens: 20-11-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518355
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
12 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17819/24
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
120824 - 487361

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Een van 1910 daterend grachtenpand naar een ontwerp in neo-classicistische stijl van H.J.M. Walenkamp in opdracht van J.C. Schulmayer. In 1918-19 werd het pand ingrijpend verbouwd waarbij de voorgevel geheel opnieuw in een rationalistische stijl werd opgetrokken. Architect was P.H. van Niftrik; opdrachtgever was F.A. Sorel, directeur van N.V. 'De Globe', Maatschappij tot Exploitatie van Kantoorlokalen. In het verbouwde pand kwamen kantoren en een conciergewoning ten behoeve van een verzekeringsmaatschappij. Het werk werd uitgevoerd door De Kondor.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekige, langgerekte plattegrond totstandgekomen natuurstenen kantoorgebouw op een hardstenen plint bestaande uit drie bouwlagen onder een rechte gevelbeeindiging waarboven een steil opgaand zadeldak met shingles. Het dak wordt aan beide zijden afgesloten door een natuurstenen band waarop een schoorsteen. Het pand bestaat uit twee traveeen. Alle in de gevel aanwezige ramen zijn geplaatst in brede hardhouten kozijnen. De ingang bevindt zich in de rechtertravee en bestaat uit twee natuurstenen pilasters onder een breed getoogd fries waarin het huisnummer 213 is gebeiteld. De twee panelendeuren zijn van eikehout. Boven de ingang drie diep gelegen kleine, vierkantvormige bovenlichten met glas-in-lood. Ter weerszijden van de ingang een langwerpig glas-in-lood zijlicht achter decoratief traliewerk. Boven elk zijlicht een eveneens van glas-in-lood voorzien rechthoekig venster. Links van de ingan bevinden zich drie grote vensters in houten kozijnen waarboven glas-in-lood bovenlichten, elk door een houten roede in tweeen onderverdeeld. Tussen de beganegrond en de eerste verdieping een uitkragende cordonlijst. Beide traveeen op de verdiepingen zijn voorzien van twee gekoppelde vensters met schuiframen en door houten roeden onderverdeeld achtruits bovenlichten. De muurvlakken waarin de vensters zijn geplaatst risaleren enigszins ten opzichte van de overige gevelvlakken en doorbreken beide de gootlijst. In het brede muurvlak tussen de vensterpartijen van de eerste verdieping een gebeeldhouwd medaillon voorstellende Arion op een dolfijn. Tussen de eerste en de tweede verdieping vierkantvormige reliefs met voorstellingen van resp. reddingsboeien, ankers, pelikanen en kangeroes met een jong in de buidel. Al deze voorstellingen verwijzen naar de toenmalige functie van het pand nl. verzekeringsmaatschappij. Onder de gootlijst een fries van decoratieve reliefvoorstellingen. Op het dak boven beide raamtraveeen een groot dakkapel.

Waardering

Voormalig verzekeringsmaatschappij van architectuurhistorisch belang vanwege de esthetische waarde van het gevelontwerp. Bovendien van cultuurhistorisch belang als exponent van een sociaal-economische ontwikkeling namelijk de verkantorisering van de grachtengordel welke vanaf ongeveer 1880 een aanvang nam.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaKeizersgracht2131016 DTBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamE10381

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Rationalismeinvloeden

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19181919exactverbouwing

Waarbij de gehele gevel werd vernieuwd

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Niftrik, P.H. van ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur