Amsterdam I 8239
Kerkstraat 45, 1017 GB te Amsterdam
Kerkstraat 47, 1017 GB te Amsterdam
Kerkstraat 49, 1017 GB te Amsterdam

Inleiding

Een tussen 1926-1927 gebouwd BEDRIJSFSATELIER, nabij de hoofdvestiging op de hoek van Leidsestraat en Keizersgracht, met winkels en een woning van Liberty naar een ontwerp in een Expressionistische en Amsterdamse School-stijl van H.A. van Anrooy in opdracht van de fa. Metz & Co. De uitvoerder was B.C. Stein.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond deels in gele baksteen en beton opgetrokken bedrijfspand op een deels natuurstenen plint bestaande uit een begane grond, en vier verdiepingen onder een rechte gootlijst met zadeldak. Op de begane grond drie ingangen van verschillend formaat en afmetingen. De ingang van nr.45 (meest links) bestaat uit een rondboogportiek en wordt geaccentueerd door drie - door middel van afwijkend metselverband - rondom het portiek aangebrachte banden. De ingang van nr.47 bestaat eveneens uit een rondboogportiek, doch deze is kleiner van formaat en wordt geaccentueerd door een rond het portiek aangebrachte natuurstenen band. De roedenverdeling van deuren en vensters is bij nr.47 nog oorspronkelijk. De ingang van nr.49 is rechthoekig.

De eerste verdieping heeft boven de ingang van nr.45 een uit ijzer opgetrokken erker onder een met bronsplaat bekleed puntdakje. Boven de ingang van nr.47 een vierkant venster waarvan de roedenverdeling niet meer oorspronkelijk is. Boven de ingang van nr.49 bevindt zich een smalle horizontale vensterstrook met glazen bouwstenen. Op nr.49 vanaf de tweede verdieping tot onder de gootlijst een smalle verticale vensterstrook met ramen van draadglas. Links daarnaast, de verdiepingen doorsnijdend, twee boven elkaar geplaatste rondboogvormige vensters met balcon en ijzeren balustrade. Op het dak, nog steeds boven nr.49, een decoratieve vlaggemasthouder.

Boven de nrs. 45 en 47, vanaf de tweede verdieping tot onder de daklijst, wordt de gevel onderbroken door een groot vlak met door verticaal en horizontaal geplaatste betonnen roeden onderverdeelde vensters. Direct boven de daklijst vier ovaalvormige bekroningen.

Waardering

Voormalig bedrijfsatelier van algemeen belang vanwege architectuurhistorisch waarde vanwege de hoogwaardige esthetiek van het gevelontwerp. Bovendien van waarde als functioneel onderdeel van de reeds als rijksmonument geregistreerde hoofdvestiging van Metz & Co. op de hoek van Leidsestraat en Keizersgracht.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Bedrijfsruimte Bedrijfsatelier

Anrooy, H.A. van ; Stad Amsterdam