Amsterdam I 8600
Molenpad 15, 1016 GL te Amsterdam
Molenpad 17, 1016 GL te Amsterdam

Inleiding

Op de hoek van Molenpad en Prinsengracht in 1883-1884 ter plekke van de Nieuwe Walenkerk totstandgekomen Openbare Lagere School (M.U.L.O.) der 4e Klasse voor meisjes, genaamd Agatha Dekenschool, naar een ontwerp in Neo-Renaissance stijl van de dienst Publieke Werken in opdracht van B&W der gemeente Amsterdam. Het bestek dateert van 1882.

Op de beganegrond bevond zich de vestibule, vier schoollokalen en een gymnastieklokaal, een spreekkamer voor het hoofd van de school, een kamer voor de onderwijzeressen, een kleedkamer, drie bergplaatsen en zes privaten. Op de eerste verdieping waren vier schoollokalen en de tekenkamer. De linkerzijgevel is voorzien van een aanbouw welke niet onder de bescherming valt.

In 1963 bevond zich boven de kroonlijst nog een balustrade met balusters en vazen.

Omschrijving

Op een samengestelde plattegrond opgetrokken schoolgebouw op een natuurstenen plint en bakstenen sokkel. Er is gebruik gemaakt van miskleurige waalklinkers, Friese gele steen, harde hardgrauwe steen voor de achtergevel en zandsteen voor de consoles, frontonstukken, guirlandes, cordonlijsten en architraafstukken. Het pand bestaat uit een deels in rustica uitgevoerde beganegrondverdieping, een boven- en een kapverdieping met rechte gootlijsten onder een afgeknot schilddak gedekt door pannen. De uitkragende kroonlijst is aan de onderzijde voorzien van klossen en voluutvormige, gecannelleerde consoles.

De voorgevel aan het Molenpad. De middelste en de buitenste tussen lisenen geplaatste vensterassen risaleren en zijn boven de vensters op de beganegrond voorzien van een fronton. De twee hoekrisalieten vertonen onder het fronton elk een gebeeldhouwde guirlande. De horizontale geleding van de gevel wordt geaccentueerd door het geelkleurige fries op de beganegrondverdieping, de gele cassetten onder de vensters op de verdieping en de daarboven geplaatste - eveneens geelkleurige - bogen waarvan de boogvelden zijn voorzien van sgrafitto-decoraties (sjabloonmotieven) en de uitkragende cordonlijsten. De vensters in de risalieten op de beganegrond zijn voorzien van een natuurstenen omlijsting. Alle rechthoekige vensters zijn voorzien van zesruits-ramen met door roeden verschillend onderverdeelde bovenlichten. Op het dak boven elke risaliet een van pilasters en een fronton voorziene dakkapel. De beide teruggerooide geveldelen bestaan elk uit vier vensterassen met tussen pilasters geplaatste vensters.

De beide korte zijgevels zijn verdeeld in twee traveeën elk bestaande uit drie vensterassen. De verticale indeling van de zijgevels komt tot stand door de op de hoeken en in het midden geplaatste vooruitspringende lisenen.

Waardering

Voormalig Openbare Lagere School der 4e Klasse voor meisjes van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het gevelontwerp. Bovendien van stedebouwkundig belang vanwege de belangrijke situering op de hoek van Prinsengracht en Molenpad.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school Openbare School

Het bestek dateert van 1882

Publieke Werken ; Stad Amsterdam