Actualiteit gegevens: 21-03-2020

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
518367
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
11 december 2001
Kadaster deel/nr: 
17815/39
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Holland
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Amsterdam
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Amsterdam
X-Y coördinaat: 
121763 - 486117

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Op de hoek van Prinsengracht en Utrechtsestraat in 1906-1907 opgetrokken 'winkelgebouw met bovenwoningen en kantoorlokalen' naar een ontwerp in Traditionalistische stijl van de Gebr. van Gendt ALzn. in opdracht van De Onderlinge Levensverzekering Mij. "'s-Gravenhage" bij monde van toenmalig directeur mr. P.A. Francken. De twee grote vensters direct aan weerszijden van de hoekpartij dateren van 1910 en zijn naar een ontwerp van architectenbureau A.J. Lotgering Gzn.

In 1916 werden de beganegrond verdieping en de eerste verdieping met elkaar verenigd en ingericht als pianomagazijn door de aannemer F.Th. Staats. In 1939 zijn verschillende venstertraceringen aan de Prinsengrachtzijde veranderd.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond uit baksteen met een natuurstenen plint opgetrokken winkel met kantoorgebouwen bestaande uit een begane grond en drie verdiepingen onder een afgeknot schilddak bedekt met shingles. Het gehele pand is onderkelderd. De gevel aan de Utrechtsestraat bestaat uit een travee en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een puntvormige uitkragende daklijst. Alle vensters zijn voorzien van natuurstenen hoekstenen. De gekoppelde naar binnen gelegen vensters op tweede en derde verdieping hebben glas-in-lood bovenlichten. Tussen de vensters op de derde verdieping een gevelsteen met gebeeldhouwd lofwerk. Het grote venster op de begane grond heeft glas-in-lood bovenlichten. De gemetselde pilasters aan weerszijden van het venster zijn voorzien van natuurstenen banden en aan de bovenzijde van natuurstenen consoles onder een breed gepleisterd fries. Op de afgeschuinde hoek van het pand bevindt zich een rondboogvormige entree. De ronde vanaf de tweede verdieping omhoog gaande erker eindigt in een toren met spitsvormige bekroning. Aan de voorzijde is de erkertoren voorzien van een trapgevel. De erker is aan de onderzijde voorzien van een natuurstenen fries met twee gebeeldhouwde koppen. Tussen de vensters en glas-in-lood bovenlichten zijn brede natturstenen banden geplaatst. In de trapgevel bevindt zich een tegeltableau. Het brede geveldeel aan de Prinsengracht bestaat uit vier traveeen. De entree bevindt zich in de tweede travee van links en bestaat uit een groot rondboogvormige portiek waarin twee deuren zijn geplaatst, beide bereikbaar via een stoep met leuningen. Tussen de deuren een groot tegeltableau waarop twee levenswegen zijn afgebeeld: een verzekerd en een onverzekerd leven. Boven de rondboogvormige entree een tweede tegeltableau met daarop de naam van de levensverzekeringmaatschappij "'s-Gravenhage" met aan weerszijden het stadswapen van Amsterdam (drie Andreaskruizen onder elkaar). De overige traveeen op de beganegrond zijn voorzien van grote vensters tussen gemetselde pilasters. De tweede travee van rechts is over de tweede verdieping voorzien van een erker met bovenliggend balcon achter een ijzeren borstwering. De erker rust op grote, deels natuurstenen, consoles waartussen drie smalle vensters zijn geplaatst. In de kapverdieping een tweede, houten erker waarboven een overkragend puntdak met een deels gepleisterde schoorsteen. De meest links gelegen travee heeft een erker over drie verdiepingen, eveneens rustend op grote, deels natuurstenen, consoles. De erker eindigt in een rechte lijst tussen twee hoekkantelen. De gevel aan de Prinsengracht is tussen de vensters in de derde verdieping en de kapverdieping voorzien van natuurstenen gevelstenen van verschillend formaat met daarin gegraveerd abstracte voorstellingen danwel gebeeldhouwd lofwerk. Ook hier tussen de vensters en de glas-in-lood bovenlichten brede natuurstenen banden en hoekstenen.

Waardering

Van oorsprong 'winkelgebouw met bovenwoningen en kantoorlokalen' van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp.

Adressen
Straatnaam, Huisnummer, Postcode en Woonplaats zijn registergegevens

HoofdadresStraatNrToev.PostcodeSitueringLocatieWoonplaats
JaPrinsengracht8081017 JLBinnenstadAmsterdam
NeeUtrechtsestraat1191017 VLBinnenstadAmsterdam

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieSport, recreatie, vereniging en horecaHorecaCafé
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenWerk-woonhuisWinkelwoning
Neeoorspronkelijke functieWoningen en woningbouwcomplexenDienstwoning(K)Direkteurswoning
Neeoorspronkelijke functieHandelsgebouwen, opslag- en transportgebouwenHandel en kantoorKantoorgebouw

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
AmsterdamI7451
AmsterdamI7450

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
Traditionalismestijlzuiver

Bouwactiviteiten

VanTotNauwkeurigheidWerkzaamheidToelichting
19061907exactvervaardiging
19101910exactverbouwing

Gevel Utrechtsestraat veranderd

19161916exactverbouwing

Verenigen beg.gr. en 1e verd. tot pianomagazijn

19391939exactverbouwing

Verbouwing gevel Prinsengracht

Ambachten

NaamBeroepToelichting
Lotgerink, A.J. ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur

Verbouwing 1910 (zie tekst)

Staats, F.Th. ; Stad Amsterdamaannemer / uitvoerder

Verbouwing 1916 (zie tekst)

Gendt ALzn, Gebr. van ; Stad Amsterdamarchitect / bouwkundige / constructeur