Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
518367
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82914/25
Kadastrale aanduiding
Amsterdam I 7451
Amsterdam I 7450
Prinsengracht 808, 1017 JL te Amsterdam
Utrechtsestraat 119, 1017 VL te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

Op de hoek van Prinsengracht en Utrechtsestraat in 1906-1907 opgetrokken 'winkelgebouw met bovenwoningen en kantoorlokalen' naar een ontwerp in Traditionalistische stijl van de Gebr. van Gendt ALzn. in opdracht van De Onderlinge Levensverzekering Mij. "'s-Gravenhage" bij monde van toenmalig directeur mr. P.A. Francken. De twee grote vensters direct aan weerszijden van de hoekpartij dateren van 1910 en zijn naar een ontwerp van architectenbureau A.J. Lotgering Gzn.

In 1916 werden de beganegrond verdieping en de eerste verdieping met elkaar verenigd en ingericht als pianomagazijn door de aannemer F.Th. Staats. In 1939 zijn verschillende venstertraceringen aan de Prinsengrachtzijde veranderd.

Omschrijving

Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond uit baksteen met een natuurstenen plint opgetrokken winkel met kantoorgebouwen bestaande uit een begane grond en drie verdiepingen onder een afgeknot schilddak bedekt met shingles. Het gehele pand is onderkelderd. De gevel aan de Utrechtsestraat bestaat uit een travee en wordt aan de bovenzijde afgesloten door een puntvormige uitkragende daklijst. Alle vensters zijn voorzien van natuurstenen hoekstenen. De gekoppelde naar binnen gelegen vensters op tweede en derde verdieping hebben glas-in-lood bovenlichten. Tussen de vensters op de derde verdieping een gevelsteen met gebeeldhouwd lofwerk. Het grote venster op de begane grond heeft glas-in-lood bovenlichten. De gemetselde pilasters aan weerszijden van het venster zijn voorzien van natuurstenen banden en aan de bovenzijde van natuurstenen consoles onder een breed gepleisterd fries. Op de afgeschuinde hoek van het pand bevindt zich een rondboogvormige entree. De ronde vanaf de tweede verdieping omhoog gaande erker eindigt in een toren met spitsvormige bekroning. Aan de voorzijde is de erkertoren voorzien van een trapgevel. De erker is aan de onderzijde voorzien van een natuurstenen fries met twee gebeeldhouwde koppen. Tussen de vensters en glas-in-lood bovenlichten zijn brede natturstenen banden geplaatst. In de trapgevel bevindt zich een tegeltableau. Het brede geveldeel aan de Prinsengracht bestaat uit vier traveeen. De entree bevindt zich in de tweede travee van links en bestaat uit een groot rondboogvormige portiek waarin twee deuren zijn geplaatst, beide bereikbaar via een stoep met leuningen. Tussen de deuren een groot tegeltableau waarop twee levenswegen zijn afgebeeld: een verzekerd en een onverzekerd leven. Boven de rondboogvormige entree een tweede tegeltableau met daarop de naam van de levensverzekeringmaatschappij "'s-Gravenhage" met aan weerszijden het stadswapen van Amsterdam (drie Andreaskruizen onder elkaar). De overige traveeen op de beganegrond zijn voorzien van grote vensters tussen gemetselde pilasters. De tweede travee van rechts is over de tweede verdieping voorzien van een erker met bovenliggend balcon achter een ijzeren borstwering. De erker rust op grote, deels natuurstenen, consoles waartussen drie smalle vensters zijn geplaatst. In de kapverdieping een tweede, houten erker waarboven een overkragend puntdak met een deels gepleisterde schoorsteen. De meest links gelegen travee heeft een erker over drie verdiepingen, eveneens rustend op grote, deels natuurstenen, consoles. De erker eindigt in een rechte lijst tussen twee hoekkantelen. De gevel aan de Prinsengracht is tussen de vensters in de derde verdieping en de kapverdieping voorzien van natuurstenen gevelstenen van verschillend formaat met daarin gegraveerd abstracte voorstellingen danwel gebeeldhouwd lofwerk. Ook hier tussen de vensters en de glas-in-lood bovenlichten brede natuurstenen banden en hoekstenen.

Waardering

Van oorsprong 'winkelgebouw met bovenwoningen en kantoorlokalen' van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteiten van het ontwerp.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis Winkelwoning
Nee Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Direkteurswoning
Ja Sport, recreatie, vereniging en horeca Horeca Café
Nee Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Handel en kantoor Kantoorgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1907
exact
verbouwing
1910
1910
exact
Gevel Utrechtsestraat veranderd
verbouwing
1916
1916
exact
Verenigen beg.gr. en 1e verd. tot pianomagazijn
verbouwing
1939
1939
exact
Verbouwing gevel Prinsengracht

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
stijlzuiver

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Lotgerink, A.J. ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur
Verbouwing 1910 (zie tekst)
Staats, F.Th. ; Stad Amsterdam
aannemer / uitvoerder
Verbouwing 1916 (zie tekst)
Gendt ALzn, Gebr. van ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur