Amsterdam E 9100
Amsterdam F 6918
Amsterdam F 7299
Amsterdam E 10100
Amsterdam, Raadhuisstraat bij 6, Binnenstad

Inleiding

In 1925 als gevolg van een verbouwing tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG met drie doorvaarten naar een ontwerp uit 1923 van P.L. Kramer in Amsterdamse School-stijl in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De brug (brugnummer 8) overspant het Singel en ligt in de Raadhuisstraat.

Omschrijving

Vaste plaatbrug met drie doorvaarten. Landhoofden van baksteen, op de uiteinden verzwaard met gebeeldhouwde pylonen van natuursteen. Vleugels van baksteen met op de uiteinden halfronde verzwaringen waarop de leuning is vastgezet. Pijlers van baksteen en geprofileerde natuurstenen blokken in getrapte vorm. Rechte stalen randliggers met geprofileerde stalen afdeklijst, aan de onderzijde dichtgezet en aflopend aansluitend op andere liggers. Gedecoreerde smeedijzeren balustrade met beeindiging aan de onderzijde door de afdeklijst en vastgezet op verzwaringen.

Waardering

Vaste plaat- of balkbrug naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer van algemeen belang vanwege de architectuurhistorisch waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Verbouwing

Kramer, P.L. ; Stad Amsterdam