Amsterdam L 8544
Amsterdam E 10080
Amsterdam E 9091
Amsterdam E 10087
Amsterdam, Prinsengracht bij 184, Binnenstad

Inleiding

In 1925 als gevolg van een verbouwing tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG met drie doorvaarten naar een ontwerp uit 1923 van P.L. Kramer in Amsterdamse School-stijl, in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. De brug (brugnummer 63) ligt over de Prinsengracht en verbindt de Westermarkt met de Rozengracht.

Omschrijving

Vaste plaatbrug met drie doorvaarten. Landhoofden van baksteen, op de uiteinden verzwaard met eenvoudig beeldhouwwerk. Pijlers van baksteen en gedecoreerd natuursteen. Stalen randliggers (aan de onderzijde schuin aansluitend op andere stalen liggers) met eenvoudig geprofileerde afdeklijst. Smeedijzeren sierbalustrade, aan de onderzijde beeindigd door afdeklijst en vastgezet aan de pylonen en op de uiteinden door middel van stroppen die op hun beurt weer vastzitten aan de verzwaringen op de landhoofden.

Waardering

Vaste plaat- of balkbrug in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Kramer, P.L. ; Stad Amsterdam