Amsterdam I 12025
Amsterdam I 10752
Amsterdam I 9048
Amsterdam I 9534
Amsterdam I 9052
BY Vijzelstraat 30, Amsterdam

Inleiding

In 1922 als gevolg van een verbouwing tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. Kramer bediende zich van een eerder ontwerp uit 1911 van J.M. van der Mey doch nam hiervan alleen de structuur van de brug over. De uitwerking en de inpassing in de omgeving moeten worden toegeschreven aan Kramer zelf.

De brug (brugnummer 30) ligt in de Vijzelstraat en overspant de Herengracht.

Omschrijving

Vaste plaat- of balkbrug met drie doorvaarten. Landhoofden van baksteen en natuursteen, op de uiteinden verzwaard met gebeeldhouwde zuilen van natuursteen. Vleugels van baksteen in horizontaal getrapte vorm. Pijlers van baksteen en natuursteen in verticaal getrapte vorm en overgaand in uitkragingen. Stalen randliggers, aan de onderzijde geprofileerd. Decoratieve smeedijzeren balustrade.

Waardering

Vaste plaat- of balkbrug uit 1922 naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer van algemeen belang vanwege de architectuur- historische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Kramer, P.L. ; Stad Amsterdam