Amsterdam I 12134
Amsterdam I 9057
Amsterdam I 10725
Amsterdam I 9053
Amsterdam I 9074
Amsterdam, Keizersgracht bij 461A, Binnenstad

Inleiding

In 1921 als gevolg van een verbouwing tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG met drie doorvaarten naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. Het beeldhouwwerk werd in 1916 ontworpen door Hildo Krop en uitgevoerd door de firma Johan Polet. De brug (brugnummer 43) overspant de Keizersgracht en ligt in de Leidsestraat.

Omschrijving

Landhoofden en pijlers van baksteen en natuursteen. Vleugels van baksteen in horizontaal getrapte vorm (waarin een gemetseld motief is opgenomen) met aan de onderzijde bij de waterlijn blokjes natuursteen en gedekt door gebeeldhouwde afdekplaten van grijs graniet met voorstellingen van een fabeldier (4x). Pijlers in verticaal getrapte vorm en overgaand in uitkragingen van natuursteen. Rechte stalen randliggers met geprofileerde afdeklijst en balustrade van siersmeedwerk vastgezet op de afdeklijst en de uitkragingen.

Waardering

Vaste plaat- of balkbrug met drie doorvaarten uit 1921 naar een ontwerp van P.L. Kramer en voorzien van beeldhouwwerk van H. Krop van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Beeldhouwwerk

Kramer, P.L. ; Stad Amsterdam