Brug nr. 68

Inleiding

In 1921 tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG met drie doorvaarten naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. Het beeldhouwwerk was al in 1916 ontworpen door Hildo Krop en uitgevoerd door de firma Johan Polet. De brug (brugnummer 68) overspant de Prinsengracht en ligt in de Leidsestraat.

Omschrijving

Vaste verkeersbrug met landhoofden en pijlers van baksteen en natuursteen. De bakstenen vleugels zijn uitgevoerd in horizontaal getrapte vorm (waarin in metselwerk een siermotief is opgenomen) met aan de onderzijde bij de waterlijn blokjes van natuursteen, gedekt door gebeeldhouwde afdekplaten van grijs graniet met voorstellingen van een fabeldier (4x). Pijlers in verticaal getrapte vorm, overgaand in uitkragingen van natuursteen. Stalen randliggers met geprofileerde afdeklijst. Balustrade van siersmeedwerk, vastgezet op de afdeklijst en de uitkragingen.

Waardering

Vaste brug met beeldhouwwerk naar ontwerp van P.L. Kramer met beeldhouwwerk van Hildo Krop van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de esthitische kwaliteit van het ontwerp en tevens van belang voor het aanzien van de stad.

BY Leidsestraat 81, Binnenstad, Amsterdam

Jaoorspronkelijke functieWeg- en waterbouwkundige werkenBrug(C)Verkeersbrug