Amsterdam G 9666
Amsterdam G 8461
Amsterdam G 6299
Amsterdam, Oudezijds Voorburgwal bij 225, Binnenstad

Inleiding

In 1893 vermoedelijk door F. Olie tot stand gekomen en in een sobere, laat-19de-eeuwse trant vormgegeven vaste PLAAT- of BALKBRUG voor voetgangers met drie doorvaarten, genoemd Makelaarsbruggetje. De gietijzeren delen werden gegoten door de Hilversumsche IJzergieterij. De brug (brugnummer 105) overspant de Oudezijds Voorburgwal en leidt naar de westelijk gelegen Sint Barberenstraat. N.B. De brug werd in 1907 aan de gemeente overgedragen. Omdat men door de Sint Barberenstraat in de Nes bij Frascati uitkomt, waar vroeger de tabaksveilingen werden gehouden, heette deze overgang ook wel Tabaksbruggetje of 'de brug der Tabakieten'.

Omschrijving

Brug met unieke en oorspronkelijke pijlerconstructie, bestaande uit gedecoreerde gietijzeren opzetters op onder de waterlijn gesitueerde watersloven. Stalen randliggers en houten brugdek en optreden. Sober gedecoreerde smeedijzeren balustrade, zowel op de brug als lans de walkant. Op de rechter borstwering aan de oostzijde van de Oudezijds Voorburgwal staat in (gietijzeren) kapitalen 'MAKELAARSBRUGGETJE'.

Waardering

Laat 9de-eeuws vormgegeven vaste plaat- of balkbrug uit 1893 van algemeen belang wegens de typologische zeldzaamheid alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Olie, F. ; Stad Amsterdam