Amsterdam P 3121
Amsterdam, Oostersekade/brgnr.281, N. Uilenburgerstr/brg 281, Peperstraat bij 25 1, Binnenstad

Omschrijving

In 1929 door de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam tot stand gekomen enkele OPHAALBRUG met twee doorvaarten. In weerwil van het bouwjaar heeft de brug een laat-19de-eeuws karakter. De brug (brugnummer 281) overspant de Rapenburgwal en verbindt de Peperstraat met de Oostersekade en de Nieuwe Uilenburgerstraat.

Omschrijving

Uitgebouwde landhoofden en pijlers van baksteen met blokken en banden van natuursteen. Het val bestaat uit stalen randliggers. Houten brugdek. Een staal geklonken hameipoort en balans met vakwerk. Brughekken. Decoratieve balustrade van smeedijzer en een bewegingswerk.

Waardering

Enkele ophaalbrug uit 1929 met een desondanks laat-19de-eeuws karakter van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

Publieke Werken ; Stad Amsterdam